Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kochani. Zapraszam wszystkich do wypowiedzi na łamach tego forum. Tyle nas tu czyta, a piszących jak na lekarstwo. Dzielmy się naszą wiedzą i doświadczeniami... Świat będzie... smaczniejszy :) Pozdrawiam.

Opublikowano

bardzo chętnie Marcinie sama bym napisała coś o naleśnikach, róznych nalesnikach, z róznym nadzieniem, gdyby tylko tam gdzie mieszkam, była jakaś " NALESNIKARNIA". Niestety, nie ma. A w domu, zazwyczaj robię na słodko, czyli z serem albo dżemem. Moja rodzina nie uważa innych nalesników, jak właśnie takie a, że są można dowolnie samemu komponować różne nadzienie to fakt, wystarczy troszkę inwencji i "inne" nalesniki gotowe. Popieram Twój pomysł!! jak ktoś ma przepisy na właśnie inne naleśniki, niech się nim "podzieli",prawda? Pozdrawiam wszystkich!

Opublikowano

Witam. Ja robię naleśniki wegetariańskie <tak je nazywam>. Gotuję 2 paczuszki ryżu, przesmażam starte pieczarki wraz z cebulką pokrojoną w kostkę - wszystko mieszam ze sobą i wedle uznania dodaję albo trochę musztardy albo chrzanu i przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładam na naleśniki po czym składam je w kopertę, obtaczam w jajku i w bułce i obsmażam na złoty kolor z obu stron. Pychotka :) Nie podaję ilości składników bo to zależy od ilości osób. Życzę smacznego.

Opublikowano

Ja czasem naleśniki nadziewam farszem do pierogów ruskich, czyli gotowane zieniaki z cebulką i białym serem.Zapakować jak krokiety do jajka i tartej bułki pycha. :)

Opublikowano

Sama nie należę do miłośników naleśników,ale mam znajomego wielkiego naleśnikożercę. Potrafi wyczarowywać prawdziwe naleśnikowe cuda. I nie ogranicza się tylko do tych najbardziej tradycyjnych. Ciasto robi z mąki zwykłej, gryczanej lub razowej. Z mlekiem zwykłym, zsiadłym, kokosowym, maślanką, wodą mineralną, z piwem... Z białkiem ubitym na pianę lub nie. I jeszcze dodatki do ciasta - posiekane zioła, przyprawy, wiórki kokosowe, różne orzechy, sezam, płatki migdałowe, posiekane warzywa lub bakalie... Farszów do naleśników nawet nie zliczę. Moje ulubione to farsz z kalafiora, marchewki i groszku z curry, z brokułów, czosnku i fety, ze szpinaku gorgonzoli i orzechów, z soczewicy i pomidorów. A do tego jeszcze sposoby podania - na zimno, na ciepło, zapiekane, panierowane, w formie tortu, zapieczone z sosem jak lasagne, ruloniki, paczuszki, sakiewki. Wyobraźcie sobie ile to daje kombinacji :) , przez cały rok można jeść tylko naleśniki i nigdy się nie powtórzą.

Opublikowano

Marcinie, jak tylko syn dopuszcza mnie do kompa to piszę tu, na forum, co tylko wiem :) Problem w tym, że gotowanie nie jest moją mocną stroną hihihi, ale i tak częstu tu bywam bo milutko tu. Obiecuję być bardziej wylewna :) Pozdrawiam smakoszy, Krakusia

• 1 rok później...
Opublikowano

Dzień dobry Znam bardzo szybki i pyszny przepis na naleśniki:smażymy zwykłe naleśniki,rozpuszczamy nutellę ze słoiczka,później smarujemy środek naleśnika tą nutellą,na to wykładamy pokrojonego w krążki banana i rolujemy.Pychota Beata :lol: Smaczne są też naleśniki z ucieranym białym serem i żółtkiem oraz cukrem :P

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hmmm.zastanawiam się,czemu w tym temacie jest tylko o naleśnikach? :oops: Że Marcin jest ich wielbicielem to już wiem :oops: a swoją drogą,ten pomysł z farszem do pierogów jest extra .