Bernimek Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 składniki: 60 dag mąki 40 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia powidła, rodzynki, orzechy, olejek rumowy 3 łyżki rumu wykonanie: Mąkę + margarynę + cukier puder + 4 żółtka + proszek do pieczenia + szczypta soli - połączyć te składniki i uformować ciasto. Następnie podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao, olejek rumowy i rum. Dwie części ciasta (białą i ciemną) schłodzić w zamrażalniku przez około jedną godzinę. Ostatnią częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarować ją powidłami, posypać orzechami i rodzynkami. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto ciemne. Ubić pianę z białek i wyłożyć na ciemne ciasto. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto jasne. Piec w temperaturze 200 st. około 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj
->Renia<- Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Przepis bardzo podobny do pleśniaka, na pewno skorzystam. Dzięki Cytuj
Bernimek Opublikowano 3 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Przepis dostałam od koleżanki, która namiętnie piecze ciasta. Skosztowałam troszkę tego placuszka i okazał się bardzo dobry w smaku. Sama też go zrobiłam w którys weekend i "poszedł" jak burza. Pozdrawiam! Cytuj
Azalka Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Mam ten przepis już od dawna, ale nazywa się inaczej kargulec i jest bez dodatków rumowych. Ciasto jest pyszne, naprawdę warto go upiec. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.