Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

składniki: 60 dag mąki 40 dag margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia powidła, rodzynki, orzechy, olejek rumowy 3 łyżki rumu wykonanie: Mąkę + margarynę + cukier puder + 4 żółtka + proszek do pieczenia + szczypta soli - połączyć te składniki i uformować ciasto. Następnie podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao, olejek rumowy i rum. Dwie części ciasta (białą i ciemną) schłodzić w zamrażalniku przez około jedną godzinę. Ostatnią częścią ciasta wyłożyć blaszkę, posmarować ją powidłami, posypać orzechami i rodzynkami. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto ciemne. Ubić pianę z białek i wyłożyć na ciemne ciasto. Na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto jasne. Piec w temperaturze 200 st. około 50 minut. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepis dostałam od koleżanki, która namiętnie piecze ciasta. Skosztowałam troszkę tego placuszka i okazał się bardzo dobry w smaku. Sama też go zrobiłam w którys weekend i "poszedł" jak burza. Pozdrawiam!

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.