Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam was wszystkich mam pełno cukini ikabaczków co z nimi robić może ktoś podsunie mi pomysł i przepis pozdrawiam i czekam ania320 :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłam takie przepisy może skorzystasz: SAłATKA Z CUKINII I MARCHEWKI: 2 kg cukinii poszatkowanej tak jak ogórki na mizerie 1 kg marchewki pokrajanej w cienkie talarki 0,5 kg cebuli pokrajanej w kostkę 2 czubate łyżki posiekanego zielonego koperku 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Marchewke nalezy najpierw blanszować 8 min. Wszystkie składniki włożyć do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem około 5 min. Gorące wkładac do słoików i pasteryzowac 30 min. SALATKA Z CUKINII I BURACZKOW 1 kg cukini - surową pokroić w kostkę 1 kg buraczków ugotowac, obrac i również pokroić w kostkę 50 - 70 dag cebuli - pokroic w kostkę 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zagotować olej z octem, wszystkie pozostałe składniki wymieszac, włożyć do słoików. Pasteryzować 30 min. U W A G A : do tej sałatki nie dodaje sie ani odrobiny soli KISZONY KABACZEK LUB CUKINIA 2 kg kabaczka lub cukini, kilka gałązek kopru z kwiatem, 6 - 7 ząbków czosnku, 5 dag soli Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, bardzo cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Zagotować 2 l wody z solą. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia. cukinie (bez obierania) kroi się w paski- dowolnej długości, wcześniej trzeba dokładnie powykrajac środek i pozbyć się wszelkich pestek i miękkich części. CUKINIA NA SLODKO 0.5 l octu 10% 0.5 l wody 1 kg cukru kilka goździków kawałek cynamonu w lasce CUKINIA NA OSTRO 0.5 l octu 10% 10 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 10 ząbków czosnku W obu przepisach należy cukinie podgotować trochę w zalewie. CUKINIA SMAZONA PASTERYZOWANA 1kg cukini, 5 łyżek oleju, główka czosnku, łyżeczka kwasku cytr., sól. Cukinie obrać, usunąć nasiona, pokroić w drobna kostkę. Cukinie usmażyć na oleju, ciągle mieszając. Do usmażonej cukini + roztarty z Solą czosnek i kwasek rozpuszczony w łyżce przegotowanej wody. Wymieszać wszystko i nakładać do słoików, ugniatając by nie zostały wolne przestrzenie. Pasteryzować 25' :)

Opublikowano

cukinia na słodko

składniki:

2 i 1/2 kg cukinii,

80 dag cukru,

1 cukier waniliowy,

2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,

przygotowanie:

cukinię obrać i pokroić w kostkę,

nastepnie posypać cukrem, cukrem waniliowym i kwaskiem,

wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc,

na dzień następny cukinię przełożyć do garnka,

gotować (czas gotowania jest zależny od twardości cukinii, chodzi o to aby jej nie rozgotować),

przełożyć cukinię do słoików,

zapasteryzować,

cukinia na słodko może być dodatkiem do ciast lub sałatek

Pozdrawiam !!!

Smacznego !!!

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

a ja podam swój przepis na konserwę z pomidorów, papryki i cukinii - jest na forum. Dla ułatwienie oto on: Konserwa z pomidorów, papryki i cukinii 1 kg papryki, 2 kg pomidorów, 1 kg cukinii, 1/2 kg cebuli, 1 szklanka oleju, sól, pieprz, sproszkowana ostra czerwona papryka. Pomidory umyć, przekroić skórkę u wierzchołka na cztery, włożyć do garnka z wrzącą wodą,chwilę potrzymać w tej wodzie a następnie wyjąć i przelać zimna wodą i obrać ze skórki. Następnie włożyć do garnka, gotować z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 - 3 ząbków czosnku startych na ch tarce jarzynowej (drobne oczka) . 1/3 wody odparować, mieszając od czasu do czasu. Paprykę i cukinię umyć. Każdy strąk papryki przekrajać wzdłuż, usunąć pestki a następnie na kawłki o szer. ok. 0,5 cm. Cebulę obrać, opłukać pokrajać w piórka, dusić z dodatkiem oleju. Gdy cebula zacznie mięknąć dodać paprykę, osolić oprószyć ostrą sproszkowaną papryką wymieszać. Dusić przez ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Podduszoną paprykę wymieszać z pomidorami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obraną i wydrążoną cukinię pokroić w dość grubą kostkę chwilę obgotawać a następnie wymieszać z warzywami. W kotle zagrzać wodę do takiej temperatury jaką mają napełnione przetworem słoje. Podgrzewać do temperatury 95 o C. W tej temperaturze pasteryzować przez 30 min i następnego dnia też przez 30 min. Podaję podgrzane z dodatkiem wędliny, jako wkładka jajecznicy lub jako samodzielne danie.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Składniki:- cukinia

- panierka: jajko (roztrzepane), bułka tarta

- sól

-olej

Wykonanie:Cukinę obrać, pokroić w okrągłe krążki mniej więcej 2 cm grubości. Kotleciki obtaczac w jajku i bułce, kłaść na rozgrzany olej. Posolić, zarumienić, odwrócić na drugą stronę, zarumienić. Gotowe są wtedy, kiedy cukinia jest miękka. Nsprawdę są pyszne, od kilku lat to moja ulubiona potrawa na lato. Jeść raczej na ciepło z ryżem, ziemniakami i sałatką. Smaczenrgo!

P.S. Teraz cukinię można dostać nawet w zimie, ale wiadomo, że warzywa najlepsze w sezonie. :wink:

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

No i oczywiscie bigos z cukini,bardzo polecam.Robie go na oko.Czyli:kielbase pokroic w kostke,podsmazyc,dodac pokrojona cebule,smazyc,dodac koncentrat pomidorowy,pomidory i papryke pokrojone w kostke,cukinie pokrojona w kostke i dusic wszystko do miekkosci,na koncu dodac kostke rosolowa i pieczarki wczesniej podduszone w odzielnym naczyniu.Dodac przyprawy wg,uznania.Na koncu dodac natke pietruszki,i gotowe.

Opublikowano

W sezonie "kabaczkowych" dodaję go do gulaszu - pokrojony w kostkę wrzucam pod koniec, żeby się nie rozgotował. Poprawia smak gulaszu a poza tym trzeba wówczas mniej mięsa.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.