ania320 Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 witam was wszystkich mam pełno cukini ikabaczków co z nimi robić może ktoś podsunie mi pomysł i przepis pozdrawiam i czekam ania320 :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Możesz je zamarynować , kisić, zrobić leczo, nafaszerować i zapiec jak lubisz . :) Cytuj
ania320 Opublikowano 2 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 :) nie mam przepisu na zamarynowanie :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Znalazłam takie przepisy może skorzystasz: SAłATKA Z CUKINII I MARCHEWKI: 2 kg cukinii poszatkowanej tak jak ogórki na mizerie 1 kg marchewki pokrajanej w cienkie talarki 0,5 kg cebuli pokrajanej w kostkę 2 czubate łyżki posiekanego zielonego koperku 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Marchewke nalezy najpierw blanszować 8 min. Wszystkie składniki włożyć do garnka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować razem około 5 min. Gorące wkładac do słoików i pasteryzowac 30 min. SALATKA Z CUKINII I BURACZKOW 1 kg cukini - surową pokroić w kostkę 1 kg buraczków ugotowac, obrac i również pokroić w kostkę 50 - 70 dag cebuli - pokroic w kostkę 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 1 szklanka oleju xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zagotować olej z octem, wszystkie pozostałe składniki wymieszac, włożyć do słoików. Pasteryzować 30 min. U W A G A : do tej sałatki nie dodaje sie ani odrobiny soli KISZONY KABACZEK LUB CUKINIA 2 kg kabaczka lub cukini, kilka gałązek kopru z kwiatem, 6 - 7 ząbków czosnku, 5 dag soli Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, bardzo cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa pokroić w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Zagotować 2 l wody z solą. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia. cukinie (bez obierania) kroi się w paski- dowolnej długości, wcześniej trzeba dokładnie powykrajac środek i pozbyć się wszelkich pestek i miękkich części. CUKINIA NA SLODKO 0.5 l octu 10% 0.5 l wody 1 kg cukru kilka goździków kawałek cynamonu w lasce CUKINIA NA OSTRO 0.5 l octu 10% 10 szklanek wody 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 10 ząbków czosnku W obu przepisach należy cukinie podgotować trochę w zalewie. CUKINIA SMAZONA PASTERYZOWANA 1kg cukini, 5 łyżek oleju, główka czosnku, łyżeczka kwasku cytr., sól. Cukinie obrać, usunąć nasiona, pokroić w drobna kostkę. Cukinie usmażyć na oleju, ciągle mieszając. Do usmażonej cukini + roztarty z Solą czosnek i kwasek rozpuszczony w łyżce przegotowanej wody. Wymieszać wszystko i nakładać do słoików, ugniatając by nie zostały wolne przestrzenie. Pasteryzować 25' :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 cukinia na słodko składniki: 2 i 1/2 kg cukinii, 80 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, przygotowanie: cukinię obrać i pokroić w kostkę, nastepnie posypać cukrem, cukrem waniliowym i kwaskiem, wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc, na dzień następny cukinię przełożyć do garnka, gotować (czas gotowania jest zależny od twardości cukinii, chodzi o to aby jej nie rozgotować), przełożyć cukinię do słoików, zapasteryzować, cukinia na słodko może być dodatkiem do ciast lub sałatek Pozdrawiam !!! Smacznego !!! Cytuj
ania320 Opublikowano 21 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 :D DZIĘKUJĘ WAM BARDZO POZDRAWIAM WAS ;) :) Cytuj
dana2005 Opublikowano 27 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2005 a ja podam swój przepis na konserwę z pomidorów, papryki i cukinii - jest na forum. Dla ułatwienie oto on: Konserwa z pomidorów, papryki i cukinii 1 kg papryki, 2 kg pomidorów, 1 kg cukinii, 1/2 kg cebuli, 1 szklanka oleju, sól, pieprz, sproszkowana ostra czerwona papryka. Pomidory umyć, przekroić skórkę u wierzchołka na cztery, włożyć do garnka z wrzącą wodą,chwilę potrzymać w tej wodzie a następnie wyjąć i przelać zimna wodą i obrać ze skórki. Następnie włożyć do garnka, gotować z dodatkiem 2 łyżek oleju i 2 - 3 ząbków czosnku startych na ch tarce jarzynowej (drobne oczka) . 1/3 wody odparować, mieszając od czasu do czasu. Paprykę i cukinię umyć. Każdy strąk papryki przekrajać wzdłuż, usunąć pestki a następnie na kawłki o szer. ok. 0,5 cm. Cebulę obrać, opłukać pokrajać w piórka, dusić z dodatkiem oleju. Gdy cebula zacznie mięknąć dodać paprykę, osolić oprószyć ostrą sproszkowaną papryką wymieszać. Dusić przez ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Podduszoną paprykę wymieszać z pomidorami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obraną i wydrążoną cukinię pokroić w dość grubą kostkę chwilę obgotawać a następnie wymieszać z warzywami. W kotle zagrzać wodę do takiej temperatury jaką mają napełnione przetworem słoje. Podgrzewać do temperatury 95 o C. W tej temperaturze pasteryzować przez 30 min i następnego dnia też przez 30 min. Podaję podgrzane z dodatkiem wędliny, jako wkładka jajecznicy lub jako samodzielne danie. Cytuj
Kate Opublikowano 20 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2006 Składniki:- cukinia - panierka: jajko (roztrzepane), bułka tarta - sól -olej Wykonanie:Cukinę obrać, pokroić w okrągłe krążki mniej więcej 2 cm grubości. Kotleciki obtaczac w jajku i bułce, kłaść na rozgrzany olej. Posolić, zarumienić, odwrócić na drugą stronę, zarumienić. Gotowe są wtedy, kiedy cukinia jest miękka. Nsprawdę są pyszne, od kilku lat to moja ulubiona potrawa na lato. Jeść raczej na ciepło z ryżem, ziemniakami i sałatką. Smaczenrgo! P.S. Teraz cukinię można dostać nawet w zimie, ale wiadomo, że warzywa najlepsze w sezonie. :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 No i oczywiscie bigos z cukini,bardzo polecam.Robie go na oko.Czyli:kielbase pokroic w kostke,podsmazyc,dodac pokrojona cebule,smazyc,dodac koncentrat pomidorowy,pomidory i papryke pokrojone w kostke,cukinie pokrojona w kostke i dusic wszystko do miekkosci,na koncu dodac kostke rosolowa i pieczarki wczesniej podduszone w odzielnym naczyniu.Dodac przyprawy wg,uznania.Na koncu dodac natke pietruszki,i gotowe. Cytuj
ali Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 W sezonie "kabaczkowych" dodaję go do gulaszu - pokrojony w kostkę wrzucam pod koniec, żeby się nie rozgotował. Poprawia smak gulaszu a poza tym trzeba wówczas mniej mięsa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.