misia Opublikowano 23 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2005 Czy ktoś ma wypróbowany przepis na babkę marmurkową - taką z formy z kominkiem. Próbowalam ostatnio różne przepisy , ale zawsze wychodziła z zakalcem :) :) Cytuj
pimpolinka Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 ja też mam ten problem choć i tak babka znika bo siostrzeniec uwielbia zakalce ;) Cytuj
zazula226 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 może to nie będą babki marmurkowe, ale nie zdarzył mi sie zakalec, ani nic w tym stylu, i obie są do formy z kominkiem. Więc: 1. Babka Herbaciana Składniki: - 25 dag maki - 10 dag cukru - 8 dag margaryny - 2 żółtka - 1 szklanka mocnej herbaty(powinna być aromatyczna) - 8 dag rodzynek - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - szczypta soli - margaryna do posmarowania formy - bułka tarta do posypania formy Lukier: - 12 dag cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Rodzynki obrać, umyć, włożyć do garnuszka herbatą i gotowac około 5 minut. Margarynę utrzeć z cukrem, dodac żółtka, skórkę z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszana z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo lekko ostudzoną herbatę i nadal mieszać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do babkowej formy, posmarowanej i obsypanej tarta bułką. piec 50-60 w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. Zimną babkę pokryć lukrem Babka standartowa ;) Składniki: - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 kostka margaryny 1/2 paczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jajka i cukier utrzeć na puszysta masę. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać gorącą rozpuszczona margarynę. Ciasto wylać do formy z „kominem” wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 200° Pozdrawiam i smacznego życze, a od siebie dodam, że polecam bardziej tą herbacianą, i koniecznie z lukrem :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 na forum podalam przepis na babke marmurkowa, z tej porcji wyjdzie dwie formy z kominkiem.Ale jedna mozna zamrozic ,bedzie jak znalazl.Przepis wyprobowany ,robie ja czasami,nie wychodzi zakalec. pozdrowka :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.