Gość dora Opublikowano 4 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2004 Może podzielicie się ze mną przepisami na sprawdzone masy do tortów.Chodzi mi o to co dodać (zapach,alkohol) aby uzyskać ten niepowtarzalny smak i zapach. Pozdrawiam Cytuj
Gość Opublikowano 5 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2004 a o jaki smak konkretnie Pani chodzi ? Cytuj
graszka Opublikowano 7 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2004 Mam pyszny krem kawowo-kakaowy :D właśnie z dodatkiem alkoholu :D Tort makowy 35 dag cukru 40 dag maku 10 jajek 5 łyżek kaszy manny 2 łyżki bułki tartej Mak sparzyć , zemleć dwukrotnie . Utrzeć żółtka z cukrem , dodać resztę składników , na końcu dodać ubitą pianę z białek , lekko wymieszać . Piec 50-60 min Podzielić na 3-4 blaty przełożyć masą. masa 1½ kostki masła ¾ kieliszka wódki 4jajka 30 dag cukru 3 czub. łyżki kakao olejki – pomarańczowy i rumowy napar z kawy 3 łyżki zalać małą ilością wrzątku Krem ubijamy na parze. Wstawić garnek w garnek z wodą wbić jajka wsypać cukier .Nie przerywając ubijać do zgęstnienia na niewielkim gazie ok.25 min. Ostudzić co jakiś czas ubijając. Utrzeć masło , dodawać po łyżce zimnej masy , dodać aromaty i kakao , po kilka kropli wódkę i kawę z wyczuciem ilości , by krem się nie zważył . Krem jest dość pracochłonny lecz warto poświęcić mu tyle czasu , zrobi wrażenie nawet na teściowej Cytuj
agnieszka Opublikowano 20 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2004 krem do tortow robie na bazie masy budyniowej ktorą przygotowuje wczesniej aby ostygła.Gotuje litr mleka z dodatkiemtrzech<koniecznie niemieckich>budyni i łyzki mąki pszennej,cukru ok 1 szklanki.Tą mase zimną utrzec z 2 kostkami masła.Torty przewaznie robie wielosmakowe....pieke jasne i ciemne ciasto...przekrawam krązki i wymyslam...np 1 warstwa z dodatkiem przyrumienionych wiórków kokosowych i alkocholu...nastepna z dodatkiem capucino i kawałkow czekolady...a nie zapomniec o nasączaniu ...np kawą i alkocholem,następna warstwa z kawałkami ananasa,nastepna moze byc z pomielonym makiem i odrobiną rumu,nastepna z dodatkiem adwokatu...nastepna z dodatkiem lekko zsiadłej galaretki.Mozna tez zrobic z dodatkiem rozdrobnionych orzechow <przypieczonych>i alkocholu....mozna fantazjowac do woli.... :D Cytuj
Gość dora Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 Bardzo dziękuję za przepisy na kremy.Napewno skorzystam. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.