Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z was mi pomoże jak zwalczyć krety.Mój trawnik oprócz drzewek ozdobnych i kwiatów zawiera mnóstwo kretowisk. Nie pomoże lanie wody, świece dymne , puszki po piwie na metalowych rurkach. Znacie może jakieś inne metody lub środki żeby ich się pozbyć. Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.Pozdrowienia.

Opublikowano

Słyszałam o jakims zielu, jakiejś roslinie której one nie znoszą, ale nie wiem (zapomniałam) jak sie nazywa (nie mam ogrodu). Sadzi się ja w kilku miejscach. Zna ktoś tą roślinkę??? pozdro, Krakusia

Opublikowano

Ja mam obecnie identyczny problem, tak więc również chętnie przeczytam tutaj jakieś sprawdzone porady na ten temat.

Opublikowano

Ja znalazłam w internecie to może poskutkuje: Z czego przygotować: bez czarny, Rodzaj preparatu: gnojówka, Jak przygotować: 1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści, kwiatów i pędów zalać 10 litrów wody i odstawić na 4 do 5 dni, Kiedy stosować: gdy występują szkodniki, Miejsce zastosowania: wlewać do nor, Działanie: odstrasza krety i norniki, Podziemny kopacz Kret jest ssakiem. Dobrze czuje się w glebach wilgotnych i próchnicznych, unika miejsc suchych i kamienistych oraz terenów o wysokim poziomie wód gruntowych. Dlatego bardzo chętnie zamieszkuje pod starannie pielęgnowanym trawnikiem, grządkami kwiatowymi i warzywnikiem. Dlaczego szkodzi Drążąc podziemne korytarze w poszukiwaniu pożywienia: niszczy korzenie roślin; tworzy kopczyki ziemi - kretowiska, które psują wypielęgnowane powierzchnie trawników i utrudniają ich koszenie; powoduje gnicie roślin zasypanych przez kopce; zjada dżdżownice (stanowią 90% jego pożywienia), zatem pośrednio przyczynia się do pogarszania warunków glebowych; zjada żaby, które są pożyteczne. Krety są też pożyteczne, bo zjadają ślimaki, pędraki, drutowce oraz larwy i poczwarki wielu innych gatunków owadów. Zjadają też drobne gryzonie, które często czynią szkody w ogrodach. Jak pozbyć się intruza Aby zniechęcić krety do zasiedlania naszego ogrodu, można wykorzystać ich wrażliwość na zapachy, dźwięki i drgania. Jest na to kilka sposobów. Instalowanie w ogrodzie przedmiotów lub konstrukcji drgających i wydających wysokie, wibrujące dźwięki. Można do korytarzy wkopać puste butelki z szyjkami skierowanymi do góry i wystającymi 5-10 cm nad poziom gleby (gwiżdżą w czasie wiatru), można ustawić wiatraczki, a obok sprężyste deseczki tak, aby skrzydła poruszając się na wietrze, uderzały o deseczkę. Jeszcze innym sposobem jest rozpięcie naprężonych drutów między palikami wbitymi w ziemię, czy wbicie w kretowiska drewnianych kołków, w które co jakiś czas należy stukać. Założenie elektroakustycznego odstraszacza gryzoni i kretów Anty Mysior, zasilanego bateriami, który wysyła sygnały ciągłe o wysokiej częstotliwości. Odstraszacz umieszcza się w krecim korytarzu. Można też stosować go profilaktycznie - zakopując urządzenia co 8-10 m. Ponieważ krety żerują przez cały rok, odstraszacze trzeba stosować również jesienią i zimą. Umieszczenie w krecich korytarzach preparatów i substancji silnie i ostro pachnących: gotowych preparatów zapachowych, jak: Kretol 5 G, Kretol 45 EC, Krecik lub kawałków karbidu albo szmat nasączonych ropą, naftą, fenolem czy terpentyną. Sadzenie intensywnie pachnących roślin: aksamitek, bazylii i wilczomleczy wokół terenu, który chcemy ochronić. Jeżeli krety uporczywie niszczą ogród i nie dają się wypłoszyć, można je wyłapywać i przenosić tam, gdzie nie wyrządzają szkód. W tym celu można zastawiać pułapki ze słoików wkopanych poziomo w ziemię (tak, aby dolna krawędź otworu znajdowała się na poziomie dna korytarza) lub pułapki - rurki z klapkami otwierającymi się do wewnątrz. Można też, ale to wymaga czasu i cierpliwości, wydobywać krety z ziemi łopatą w momencie, gdy usypują kopczyki Co warto wiedzieć o krecie Żyje w ośmiogodzinnych cyklach - w czasie każdego z nich około 4 godziny żeruje. Jest ssakiem o krępym i obłym ciele długości 11-17 cm. Ma małą głową wyciągniętą w ryjek, zredukowane oczy i krótki ogon. Ma niezwykle czuły słuch, którym posługuje się przy wyszukiwaniu swoich ofiar. Pokryty jest miękkim, aksamitnym włosem: czarnym i błyszczącym na grzbiecie, a szarym od strony brzusznej. Stopy przednich nóg ma łopatowate, przystosowane do drążenia kanałów. Nie zapada w sen zimowy. Zimuje w korytarzach, 50-60 cm poniżej poziomu zamarzania. Wiosną kopie płytko położone korytarze, zwane żerowiskowymi. Żyje w ośmiogodzinnych cyklach - w czasie każdego z nich około 4 godziny żeruje i 4 przesypia w gnieździe. Najbardziej aktywny jest w godzinach porannych, wtedy też powstaje najwięcej kretowisk. Może żyć do 3 lat. Kret jest u nas objęty ochroną gatunkową i zabijanie go jest zabronione. Można to zrobić wyjątkowo, gdy krety pojawią się bardzo licznie na terenach ogrodzonych (ogródki przydomowe i działkowe, inspekty). W tym celu można użyć świec dymnych: Arrex, Gamratox, Norniko FU, Nortox lub granulowanego preparatu Polytanol. Są to trucizny i należy je stosować ostrożnie, przestrzegając zaleceń podanych na etykiecie każdego z tych preparatów.

Opublikowano

Dzięki ci Madziu za tak obszerny komentarz i porady, więc zabiorę się do pracy.Mam nadzieję, że odstraszę te kreciki. Byłabym zapomniała znajomy powiedział,że skuteczne też jest stosowanie karbidu. Karbid daje się do nory , zalewa wodą i zasypuje ziemią. Tylko gdzie można dostać karbid? :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam ten sam problem.W tym roku próbuję cebulki czosnku ozdobnego.Trzeba posadzic w kilkunastu miejscach w ogródku.Podobno krety nie lubią tego zapachu.Posadzimy,zobaczymy(kupiłem po 2zł sztuka) :grin: PS.karbid czasami bywa w sklepach ogrodniczych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W swoim ogrodzie żeby pozbyć sie kretów używam ziarenek gorczycy.W świeżo wykopany kopczyk kreta wsypuję trochę ziaren gorczycy, po kilku dniach gorczyca zaczyna kiełkować i krety wieją od tego zapachu.Wsypuję tak do kilku kopczyków i po pewnym czasie krety mam z głowy, a gorczyce po prostu wyrywam. Podobno dobrze jest też wysiać gorczycę jako poplon np. po rzodkiewce a potem przekopać , ale tego nie próbowałam.Pozdrawiam

Opublikowano

Krety są też pożyteczne, bo zjadają ślimaki, pędraki, drutowce oraz larwy i poczwarki wielu innych gatunków owadów. Zjadają też drobne gryzonie, które często czynią szkody w ogrodach.

to tak na zdrowy rozsądek, skoro krety są aż tak trudne do wytępienia, jedynym skutecznym środkiem wydaje się pozbycie sie z naszego terenu żródła "kreciego" pożywienia...tyle że wtedy nasz ogród może "świecić" w nocy będąc tablicą Mendelejewa....
Opublikowano

Magdaleno,niech zjadają ślimaki,pędraki,drutowce,ale niech zostawią w spokoju moje posiane nasionka i inne roślinki,bo mnie ....... bierze! ;)

Opublikowano

A ja słyszałam o tym ze jak po ścieciu włosów te ściete włosy włozymy do kopczyków to będziemy miec kreciki z głowy bo będą czuć człowieka. Ja tego nie próbowałam ale od paru osób tak słyszałam ,że w ten sposób pozbyli sie kretów.

Opublikowano

No a ja połączyłam przyjemne z pożytecznym i zawiesiłam w ogrodzie na drewnianych patykach.... dzwoneczki. Takie wiszace, ozdobne, dostępne w sklepach z upominkami. Trzeba wybierać te z metalowymi "wisiorkami" bo na wietrze bardziej "działają ". Odkąd je zawiesiłam, ok 4 lata temu mam spokój z kretami i nornicami. Bardzo sprawdzają sie w sadach. A ten odgłos w czasie wiatru.... ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Basga,jestes niezastąpiona,odstraszacz ciekawy i chyba skuteczny. Cena trochę wygórowana,może kupię.U mnie na razie z kretami spokój,ale czekam na atak :razz:

Opublikowano

No może ten czosnek pomoże a jak nie to ten odstraszacz się nie przeterminuje :razz: ,kurczę,nawet nie pomyślałabym że coś takiego istnieje.