agadir Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Knedle z mięsem Składniki: Ciasto: • 1 kg ugotowanych ziemniaków, • 30 dkg mąki, • jajko, • sól do smaku. Farsz: • 40 dkg wołowiny bez kości, • 20 dkg włoszczyzny, • 20 dkg cebuli, • 2 dkg tłuszczu, • jajko, • sól, pieprz do smaku. • 10 dkg boczku Sposób wykonania: Mięso ugotować. Pod koniec gotowania włożyć warzywa (połowę cebuli). Po ostygnięciu razem zmielić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć, a następnie wymieszać ze zmielonym mięsem, doprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki zmielić. Dodać mąkę i jajko, posolić, zagnieść szybko ciasto, podzielić na części, formować wałki o średnicy 4 cm, pokrajać na kawałki, spłaszczyć, nałożyć nadzienie, uformować knedle. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Resztę cebuli podsmażyć na drobno pokrojonym boczku. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, Podawać polane podsmażoną cebulką i posypane pieprzem. Można też polać zrumienioną na maśle tartą bułką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.