Gość Krystian Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 1) Do słoja wsypać pokrojone na ćwiartki i pozbawione pestek pigwy 2) Zasypać je cukrem w ilości 1 do 1 zakryć ściereczką i postawić w słońcu na 3-4 tygodnie. 3) Zlać sok, odstawić do piwnicy czy w inne ciemne i w miarę chłodne miejsce 4) Zalać owoce spirytusem w proporcji 1 do 1 do ilości soku zakryć słój szczelnie - najlepiej folią do żywności. zostawić na miesiąc, półtora. 5) Zlać, połączyć z sokiem. 6) Owoce zalać jeszcze raz - dobrą czystą wódeczką w proporcji 1l na 1kg owoców w pierwotnej nastawnej masie znów przykryć szczelnie i zostawić na kolejny miesiąc 7) Zlać, połączyć z wcześniejszą nalewką. Całość nalewki postawić w piwnicy. Utworzy się w niej charakterystyczny osad w postaci warstwy. można go spokojnie zostawić, są to fragmenty owocu i w żaden sposób nie psują smaku. ale jeśli komuś przeszkadzają można zlać ustaną nalewkę za pomocą wężyka do butelek. zamknąć i odstawić na kilka miesięcy. jest pyszna pozdrawiam Cytuj
M@lgosia Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Na pewno będzie pyszna:) ale trochę trzeba się napracować :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.