madosia77 Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Składniki: 1 kg twarogu zmielonego 1/2 kostki masła 2 cukry waniliowe 4 jajka 1 szklanka cukru Wszystkie składniki zagotowac. 1 szkl.mleka 2 budynie śmietankowe. Budynie wymieszac na zimno z mlekiem ,wlac do gotujacego sie sera i troszke jeszcze pogotowac .Gorące wylac na przekrojony biszkopt . Szybki i łatwy do wykonania polecam . Pozdrawiam! Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 A gdyby tak zrobić ten serniczek bez biszkopta tylko na wierzchu galaretkę z owocami ... ? Cytuj
madosia77 Opublikowano 11 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Nigdy nie próbowałam tego przepisu w ten sposób ,można spróbować. A może pod serniczek herbatniki?????? Cytuj
Bernimek Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Dzięki Madosiu za pomysł z herbatnikami, wypróbuję w sobotkę ... I warstwa - herbatniki, II warstwa - serniczek, III warstwa - owoce, IV warstwa - galaretka. mniam !! mniam !! I zaraz napiszę jak smakuje ... Pozdrawiam !!! Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Witam :D Wow .............ciekawe wersje sernika :D. Mam też inny pomysł na szybki sernik :) na cienki kakaowy biszkopt (z 4 jajek) wyłożyć masę serową, gdy ostygnie, wyłożyć na nią ubitą śmietanę (1/2 litra śmietany 30%), a wierzch udekorować gotową polewą czekoladową (zrobić tzw. esy-floresy :D). Miałam kiedyś taki przepis, że gorącą masą serową przekładało się trzy osobno upieczone kruche placki z dodatkiem miodu. Niestety przepis ten gdzieś mi zaginął, więc gdyby ktoś go miał i mógłby się nim z nami podzielić byłabym wdzięczna :P . A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na szybki sernik :) Czekam na inne propozycje. Pozdrawiam :D Dorota Cytuj
madosia77 Opublikowano 11 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Witam mam przepis na kruche placki z dodatkiem miodu , 3 szkl,mąki 3 łyżki miodu 1/2 kost. margaryny 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka sody zagnieść ciasto rozwałkować na trzy części ,piec po 10 min. Pozdrawiam ! Cytuj
madosia77 Opublikowano 11 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Czekam na odpowiedz,jak bedzie dobry na pewno wypróbuję tę wersję , pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Ooo... dziękuję za szybką odpowiedź :) no i oczywiście za szukany przepis :D . Ciasto to zrobię w najbliższym czasie (na urodziny mojej babci na 25 października), a takżę podzielę się moimi spostrzeżeniami na jego temat, ale już wiem, że będzie dobre :). Jeszcze raz dziękuję za przepis. No i korzystając z okazji witam nową Forumowiczkę :P. Pozdrawiam :D Dorota Cytuj
madosia77 Opublikowano 11 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 Dziękuję,dziękuję :) dodam tylko ze to przepis na malą blaszkę. Pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Witam :D Chciałam się pochwalić, że ciasto już upiekłam. Trzy kruche placki z miodem przełożyłam masą serową i ................................... wyszło super ;). W najbliższym czasie podam przepis wraz ze zdjęciem na stronę Smacznego. Pozdrawiam :) Dorota Cytuj
evagosia Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Kruche z miodem przeklada sie masa grysikowa i nazywa sie takie ciasto Grysikowiec lub Czeskie ciasto. Polecam! Cytuj
Marcin Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 To ciasto z grysikiem było zawsze jednym z moich ulubionych ;) Cytuj
Bernimek Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 A jak się robi te masę grysikową ? Cytuj
evagosia Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Masa grysikowa: 750 ml mleka 5 lyzek kaszki manny ugotowac grysik, wystudzic. 1 kostke masla utrzec dodajac 20 dag cukru, 2 zoltka, cukier waniliowy i powoli po jednej lyzce wystudzony grysik ciagle ucierajac mikserem. (Ja dodaje rowniez jak mam dwie lyzki spirytusu, tak zawsze doradzala mi babcia, bo wtedy masa jest lepsza). Gotowa masa przekladam kruche placki z miodem. Najlepsze na drugi, trzeci dzien, jak nawilgnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.