dominiczka Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Ciasto: 4 jajka, 3 szkl mąki, 1 szkl miodu, 12 szkl cukru, 2 czubate łyżeczki kawy zaparzyć w 1 szl wody[lub 2 saszetki neski rozpuszczonej w 12 szkl gorącej wody], 34 szkl oleju, 12 torebki przyprawy do pierników, 2 łyżeczki sody. Ciasto II: 6 białek, 6 łyżek cukru, 14 dkg orzechów mielonych, 2 wafle. Krem: 6 żółtek, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 12l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 34 szkl cukru pudru, 1 kostka masła, cukier waniliowy. Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać miód, olej, przyprawę do piernika, sodę wymieszaną z mąką oraz kawę ostudzoną łącznie z fusami. €bić pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wylać do formy wyłożoną pergaminem i piec 50 minut w temp 180 C. Ciasto II: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier , pod koniec ubijania wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Wafla wyłożyć dotakiej samej formy co piekł się piernik i wyłożyć połowę piany bezowej. Z drugim waflem postąpić identycznie. Piec w temp 170 C przez 15 minut. Krem: Z mleka, budyniu, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń . Odstwawić do wystudzenia. Masło utzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodawać po jednej łyżce zimnego kremu. Wafel z bezą - masa budyniowa - piernik - masa budyniowa - wafel z bezą i polewa. Piernik jest bardzo dobry i polecam go. Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.