agadir Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 ORZECHOWIEC Z MIODEM PRZYGOTOWANIE: 1 godzina PIECZENIE: 45 minut PORCJA: 420 kcal SKŁADNIKI NA 16 PORCJI CIASTO: kostka masła 3/4 szklanki cukru starta skórka z cytryny żółtko jajko 2 i 1/2 szklanki mąki NADZIENIE: szklanka cukru 300 ml śmietany 4 łyżki miodu 40 dag posiekanych orzechów włoskich PONADTO: żółtko łyżka mleka cukier puder do posypania tłuszcz do formy Ciasto: masło utrzeć z cukrem i skórką z cyrtyny. Dodać jajko i żółtko, stopniowo wsypywaćmąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Nadzienie: cukier stopić na suchej patelni na jasny karmel, dodać śmietanę i miód, mieszając zagotować. Wsypać orzechy włoskie, ew. dodać łyżkę wody, wymieszać, ostudzić. Tortownicę natłuścić. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dwa placki. Jednym plackiem wyłożyć dno tortownicy, formując brzeg wysokości 2 cm. Nadzienie orzechowe wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Przykryć pozostałym ciastem. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 45 minut w temp. 175 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.