Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ORZECHOWIEC Z MIODEM PRZYGOTOWANIE: 1 godzina PIECZENIE: 45 minut PORCJA: 420 kcal SKŁADNIKI NA 16 PORCJI CIASTO: kostka masła 3/4 szklanki cukru starta skórka z cytryny żółtko jajko 2 i 1/2 szklanki mąki NADZIENIE: szklanka cukru 300 ml śmietany 4 łyżki miodu 40 dag posiekanych orzechów włoskich PONADTO: żółtko łyżka mleka cukier puder do posypania tłuszcz do formy Ciasto: masło utrzeć z cukrem i skórką z cyrtyny. Dodać jajko i żółtko, stopniowo wsypywaćmąkę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Nadzienie: cukier stopić na suchej patelni na jasny karmel, dodać śmietanę i miód, mieszając zagotować. Wsypać orzechy włoskie, ew. dodać łyżkę wody, wymieszać, ostudzić. Tortownicę natłuścić. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować dwa placki. Jednym plackiem wyłożyć dno tortownicy, formując brzeg wysokości 2 cm. Nadzienie orzechowe wyłożyć na ciasto, rozsmarować. Przykryć pozostałym ciastem. Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec 45 minut w temp. 175 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Ciasto wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.