madosia77 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 SZPAJZA sładniki: 6sztuk jajek 6łyżek cukru 1/2 l,śmietany kremówki 3łyżki żelatyny 10 dkg kokosków Bakalie:rodzynki i orzechy Sposób przygotowania: Dzien wcześniej bakalie wraz z kokoskami zalać spirytusem . Ubijamy białka,dodajemy żółtka,w osobnej misce ubijamy kremówkęz cukrem,żelatynęrozpuszczamy.Razem łaczymy białka z kremówka dodajemy żelatynę schłodzoną do temperatury pokojowej,i dodajemy bakalie,wylewamy do salaterki. Polecam jest pyszna! Cytuj
AGA71 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.Ale skąd ta dziwna nazwa, czy ona coś znaczy???Pozdrawiam!!!! Cytuj
madosia77 Opublikowano 12 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 WITAM Jest to śląska nazwa tego deseru ,warto go zrobić ,moim gościom bardzo smakuje .Pozdrawiam. :) Cytuj
AGA71 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.Ale skąd ta dziwna nazwa, czy ona coś znaczy???Pozdrawiam!!!! Cytuj
agadir Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Ja również wyprubuję :) Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Witam was Smakosze, otoz slowo "SZPAJZA" jest spolszczonym, gwarowym jak rownierz fonetycznie napisanym odpopwiednikiem niemieckiego slowa "Speise" co oznacza potrawe. W tym wypadku zapewne jest to uproszczona i skrocona nazwe deseru jako potrawy slodkiej po niemiecku "Suessspeise". :D :D Pozdrawiam wszystkich serdecznie Dorota zza plota Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 ja co do surowych jajek mialabym wtapliwosci, byc moze smaczny ten deser , czy koniecznie musza byc te bialka? nie mozna dodac wiecej smietanki? pozdrawiam!!! :D Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam! Jadłam kiedyś podobny deser na weselu. Bardzo mi smakował.Dziękuję za przepis. Cytuj
szalvia Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 nazwa dziwna, ale w smaku musi być super :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi