Gość monika81 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 SKŁADNIKI: 250 ml spirytusu 30 dag cukru 4 jajka 500 ml mleka laska wanilii PRZYGOTOWANIE: W głębokim garnku ubić jajka z cukrem na puszystąbiałą pianę. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Zagotować mleko z wanilią (lub cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z jajkami wlewać po 2 łyżki mleka, cały czas ubijając. Kiedy oba składniki będą połączone, odstawić naczynie do schłodzenia. Do zimnego płynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelać do butelek, włożyć po kawałku wanili i odstawić w chłodne miejsce. Zamiast wanilii mleko można gotować z obranymi migdałami. Ajerkoniak będzie miał zapach migdałowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.