Dorota Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2005 Witam https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Mamy jesień, a w naszych ogrodach, spiżarkach i kuchniach dużo jesiennych owoców, a przede wszystkim dużo dużo jabłek. Wychodzę, więc z propozycją pieczenia szarlotek. Wiem, że przepisów na ciasta z jabłkami jest bardzo dużo, już na samym Smacznym jest ich trochę :D. Ale ja jestem wiecznie nienasycona tymi przepisami i czekam na ciekawe propozycje moich Forumowiczów :D. Ja ze swej strony zaproponuję kilka ciekawych i oczywiście osobiście 'przetestowanych' przepisów na ciasta z jabłkami. Oto moje propozycje: :) Jabłecznik na biszkopcie :) Ciasto budyniowo jabłkowe :P Szarlotka tortowa :D Najszybszy torcik z jabłek :D Ucierany placek z jabłkami Teraz Wasza kolej. Czekam … Pozdrawiam i życzę udanych jesiennych wypieków :D Wasza Dotka :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Dzięki ci Dotko za świetne przepisy szarlotek. Upiekłam "najszybszy torcik z jabłek" oraz "ucierany placek z jabłkami" dla niespodziewanych gości. Poszło SZYBKO, SPRAWNIE i SMACZNIE. Pozdrawiam! Bernadeta Cytuj
adelajda Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A cz musi być koniecznie szarlotka ? U mnie w domu najbardziej z wszystkich ciast z jabłkami lubią jabłecznik z galaretką ( kiedyś podałam przepis ). Cytuj
Bernimek Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Niekoniecznie musi to być SZARLOTKA. Wybrałam te przepisy bo miałam wszystkie potrzebne składniki, dość duży nadmiar jabłek i przede wszystkim szybko zrobiłam coś smacznego do zjedzenia na deser !! Cytuj
Irenka Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 dorotko czy to ciasto z budyniem to spód trzeba podpiec? jestem początkująca więc gdyby mi sie nie udało to mogłabym sie zniechęcic a nie chce tego pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Witam :D Jeżeli chodzi o Ciasto budyniowo jabłkowe, to spodu nie należy podpiekać, wszystko piecze się razem i to wystarczy. Spód spokojnie się dopiecze. Jednak największą trudność sprawia tutaj rozprowadzenie 1/4 ciasta na gorącym budyniu, ale nie należy się zrażać do tego ciasta. Bo jest to naprawdę dobry przepis - gratuluję wyboru :D. Tego rodzaju ciasta tzn. z budyniem i jabłkami są moimi ulubionymi ciastami :). Naprawdę polecam i życzę powodzenia ;) Dorota Cytuj
Irenka Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 bardzo dziekuje za podpowiedz i mysle że sie uda bo juz wiele twoich przepisów wypróbowałam i rodzinka była zachwycona Cytuj
annnac Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 WITAJ DOROTA WYPRÓBUJ CIASTO Z JABŁKAMI WG. MOJEGO PRZEPISU ZNAJDUJE SIE W WASZYCH PRZEPISACH. PYSZNE!!! POLECAM. Cytuj
dana2005 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witaj Dorotko! Mam swoje wypróbowane przepisy i też korzystam z Twoich. Teraz podzielę sie z Wami przepisem na makową szarlotkę. Jest to ciasto na każdą okazję. 30 dag maku, 4 jajka, niepełna szklanka cukru, 1 margaryna, 1 szklanka manny, 30 dag startych jabłek na dużych oczkach i troche odciśnietych lub innych owoców, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, bakalie można dodać olejku migdałowego Mak sparzyć, przekręcić 1 raz przez maszynkę. Margarynę utrzeć z 1/2 szkl. cukru i żółtkami, dodawać przekręcony mak, dobrze utrzeć. Następnie dodawać po trochu mannę i jabłka. Ubić pianę dodając na koniec reszte cukru i delikatnie wymieszać z masą. Piec ok. 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku (180oC). Polać polewą 3 łyżki kakao, pól tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 3łyżkli cukru, 1 łyżka śmietanki. Wszystko razem podgrzewamyw rondelku i ciepłą polewą smarujemy ciasto i posypujemy w skośne pasy na przemian wiórkami i posiekanymi orzechami. Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Wow https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Makowa szarlotka to coś nowego ;). Przepis wydaje się być ciekawy - muszę go wypróbować. Dziękuję i pozdrawiam :) Dorota Cytuj
ali Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Znam to ciasto, jest bardzo dobre. U mnie nazywa się "Placek japoński" /dlaczego japoński nie wiem, ale pod taką nazwą mam go od lat w swoim zeszycie/. Cytuj
Marcin Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Być może dlatego, że jest podobny do ciasta Japoniec - bardzo pysznego zresztą :) Ale nie pytajcie mnie dlaczego japoniec to japoniec ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 W sumie ja też znam podobne ciasto. Podobna masa lecz na kruchym spodzie (Japoniec - tak jak wspomniał Marcin :) ) Zobaczcie podobne ciasto, a ile ma różnych nazw i oczywiście ... smaków :D :D ;) Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Japoniec - japońcem, ale ... makową szarlotkę i tak wypróbuję ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.