bosopopiasku Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 SKŁADNIKI: - 40 dag. świeżych filetów z dorsza ( ewentualnie innej ryby) - 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach - 2 jajka - 1 cebula - 3 łyżki tartego żółtego sera - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1/2 szkl. mleka - 1/2 szkl. oleju Dodatki:sól, świerzo mielony czarny pieprz, limonka lub cytryna PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, cebule pokroić w drobną kosteczkę. Umytą rybę włożyć do wrzącej wody, gotować ok.3-5 min. a potem odsączoną rozdrobnić widelcem. Rybę wraz z ziemniakami, cebulą i jajkami wymieszać i dokładnie wyrabiać masę. Dodać utarty ser, mąkę i tyle mleka, aby z masy można było uformować dość ścisłe krokiety. Przyprawić masę pieprzem i solą, tak aby była mocno pikantna. Formować wałeczki długości ok. 8 centymetrów. Na rozgrzanym oleju smażyć krokiety z wszystkich stron na złoty kolor (ok 5 min.) Odsączone podawać. PIKANTNY SOS DO KROKIETÓW: Zmiksować 1/2 szkl. soku z cytryny, jedną cebulę i strąk chili (ewentualnie sproszkowaną). Przyprawić do smaku mielonym goździkiem, solą i pieprzem. Podawać do gorących krokietów. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.