Irenka Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 witam!! chciałabym dla mojej córki upiec tort na urodziny ale nie znam przepisu z góry dziekuje.Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Witam nową Forumowiczkę :D Ja poleciłabym właśnie tort śmietankowy. Tort ten robiłam już dwa razy i już niedługo dodam go na stronę. Jednak teraz podam w skrócie przepis na ten tort: Należy upiec jasny biszkopt z 6 jajek w średniej wielkości tortowicy. Ostudzić go, a następnie przekroić na 3 krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy lepiej się go kroi). Każdy krążek należy nasączyć przegotowaną wodą z aromatem np. śmietankowym. Następnie robimy masę śmietankową: Należy ubić 1 litr śmietany 30 % z 2 opakowaniami cukru waniliowego (2x16g) i z 4 opakowaniami 'śmietn-fixu'. I dobrze ubitą śmietaną przekładać krążki. Śmietanę należy podzielić na 3 części. Potrzebna nam będzie jeszcze puszka ananasa. Ananasa należy odcedzić z zalewy, a następnie pokroić w kostkę. Tort układamy w następującej kolejności: :) na pierwszy krążek biszkoptu dajemy 1/3 ubitej śmietany, a na nią połowę pokrojonych ananasów i przykrywamy drugim krążkiem; :D na drugi krążek biszkoptu dajemy kolejną 1/3 część śmietany, pozostałe ananasy i przykrywamy trzecim krążkiem; :D wierzch tortu i boki smarujemy i dekorujemy pozostałą śmietaną; ;) tort można udekorować kawałkami ananasa i płatkami migdałowymi. Życzę powodzenia :D Dorota Cytuj
Irenka Opublikowano 26 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 bardzo dziekuje za szybką odpowiedz jak zrobie to napisze czy sie udał pozdrowienia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi