Gość Gregor Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Czy robiąc nalewkę, mogę spirytus zastąpić bimbrem? Cytuj
zazula226 Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Moim zdaniem, ( a już niejednokrotnie robiłam różne nalewki...) jest to możliwe, ale na pewno zdecydowanie odbije sie na smaku... bimber, jakby nie było ma specyficzny smak, a nalewki są raczej słodkie, i taki aromat nie podziała na ich korzyść. a ponadto bimber jest chyba troszke słabszy niż spirytus.... ;) to jest moje zdanie, ale zaznaczam, to są tylko moje przemyślenia. nie jestem fachowcem w sprawach bimbru... :) Pozdrawiam Cytuj
uretan Opublikowano 3 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2005 Po pierwsze bimbru NIE WOLNO robić ani kupować, chyba że jest z akcyzą (jak słowackie palinki czy śliwowice). Po drugie niektóre alkohole zyskują na obecności tego charakterystycznego zapaszku np. nalewka ze śliwek, z orzechów włoskich, ajerkoniak z dużą ilością wanilii. przepalanka. Poza tym ma mniejszą moc niż spirytus rektyfikowany trzeba więc go używać odpowiednio więcej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi