Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Tarta jabłkowa z karmelem 200 g maki, 100 g zimnego masła, 60 g cukru pudru, 1/4 łyżeczki soli, 1 jajko, 1 kg jabłek, 1 cytryna, 1 łyżka masła, 100 g cukru, 20 g soku jabłkowego, 1 łyżeczka cukru pudru do posypania Z mąki, masła, cukru pudru, jajka z dodatkiem soli zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w plastry i skropić sokiem cytrynowym. Ciasto bardzo cieńko rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać gęsto widelcem. Na cieście rozłożyć jabłka i obłożyć je wiórkami masła. Cukier skarmelizować na patelni. Dodać sok jabłkowy i wymieszać. Ciasto natychmiast po wyjęciu z piekarnika polać karmelem. Temperaturę piekarnika podwyższyć do 250°C. Ponownie wstawić ciasto i piec jeszcze 8 minut. Przed podaniem tarte posypać cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.