Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Tarta z białym serem i bazylią Ciasto: 1 jajko 200 g mąki 150 g dobrze schłodzonego masła sól i biały pieprz mąka do posypania stolnicy tłuszcz do formy Masa: 200 g świeżych listków bazylii 100 g śmietany 2 ząbki czosnku 300 g białego sera twarogowego 6 jajek sól i biały pieprz Jajko umyć, mąkę przesiać do miski, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajko. Na brzegach położyć małe porcje zimnego masła, oprószyć solą i pieprzem. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, wstawić na 1 godz. do lodówki. Listki bazylii opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), posiekać, zmiksować ze śmietana, przetrzeć przez sitko. Czosnek obrać, posiekać. Ser rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić ser, czosnek, wlać śmietanę z bazylią, wymieszać. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na okrągły placek o średnicy 30 cm Piekarnik nagrzać do temp. 220°C. Placek przenieść do natłuszczonej tortownicy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Masę wyłożyć równą warstwą. Zapiekać przez 35-40 min. Tartę podawać w formie, w której się zapiekała, ozdobioną bazylią. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.