Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Torcik książęcy ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 15 dag masła 1 i 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy krem: 1 kostka masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 15 dag gorzkiej czekolady Polewa: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka masła 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki wody ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać roztopione i przestudzone masło. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać skórkę cytrynową. Średnią tortownicę wyłożyć pergaminem, natłuścić. 1/6 ciasta wylać do formy, piec ok. 15 min w temp. 180°C, ostudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze 5 placków. krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Czekoladą pokruszyć, stopić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody. Przestudzić, dodać do kremu, utrzeć. Każdy placek posmarować kremem, ułożyć jeden na drugim. Wstawić na 30 minut do lodówki. polewa: masło, gorącą wodę, kakao i cukier włożyć do rondelka, rozpuścić, cały czas mieszając. Gotować ok. 3-5 minut. Gorącą polewą oblać wierzch i bok tortu. Aromat doda smaku. Do kremu czekoladowego możemy dolać kilka kropel aromatu do ciasta, np. rumowego, waniliowego lub pomarańczowego. Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Ojej :D ;) :D Dziękuję Ci Bahus za tak wspaniałe i oryginalne przepisy :D . Powiem Ci, że idziesz jak burza z tym dodawaniem przepisów :). Nie nadążam z ich czytaniem :D . Nie wiem też który pierwszy mam wypróbować, no ale w końcu na któryś muszę się zdecydować :D. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :D Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.