Gość gabrysia Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 CIASTO: 1 szklanka cukru pudru 4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 2 jajka 15 dkg margaryny 2 łyżki śmietany 18% Ze składników zarobić ciasto i podzielić na 4 części. Upiec 4 placki. MASA: 0.5 litra mleka 4 łyżki grysiku Ugotować gęsty grysik, dodać cukier waniliowy. Utrzeć 15 dkg masła z 1 szkl. cukru pudru i 2 żółtkami. Do utartej masy dodawać ostudzony grysik, utrzeć. Masę podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao, do 2 zapach migdałowy. Przełożyć placki masami i 1x dżem. Poczekać kilka godzin, aż placek zmięknie, można polać polewą i posypać kokosem. SMACZNEGO!!! :D Cytuj
AlicjaL Opublikowano 28 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2004 Ciasto pyszne, mam ten przepis od dawna. Zawsze się udaje. Robię je w przeddzień i wstawiam do lodówki. Cytuj
AnRa Opublikowano 15 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2004 a jak długo sie piecze te 4 placki?? Cytuj
AlicjaL Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Placki piecze sie 15-20 minut, muszą być mocno zarumienione. Ja mam 2 jednakowe blaszki i piekę od razu po 2 placki - na dwóch poziomach. Ciasto naprawdę dobre, jeszcze raz polecam. Cytuj
Gość Opublikowano 31 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2005 czy dżemem smarować cały jeden placek?środkowy? Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2005 Tak, dżemem należy posmarować cały placek, i może to być środkowy :) Cytuj
baśka96 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Dziwaka z tego przepisu zrobiłam przedwczoraj, a wczoraj rozpoczęliśmy degustację.Ciasto jest bardzo dobre i wszystkim smakuje. Następnym razem zrobię jednak krem z 1 i 1/2 porcji bo na moją blaszkę było go troche mało.Dzięki za przepis, pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Basiu bardzo apetyczny wypiek :( Cytuj
baśka96 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Andy, a dzisiaj to już rozpływa sie w ustach, smaki się "przegryzły", po prostu poezja :( Cytuj
marzycielka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 witajcie,czy śmietana do ciasta to ma być gęsta czy płynna?a może to bez różnicy?proszę o odpowiedź Cytuj
baśka96 Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Ja dałam płynną/łaciatą 18/ bo tylko taką miałam, ale myślę że kwaśna też może być. Cytuj
marzycielka Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 dziękuję Basiu za odpowiedź. Cytuj
Elwrar Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Witam bardzo mnie zainteresował ten przepis i może zadam głupie pytanie ale co to jest ten grysik? Cytuj
Ewa1 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2007 Robię takie samo ciasto Bardzo dobre .A grysik to chyba kasza manna, bynajmniej ja tak myśle :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.