Gość Femme Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Upiekłam w swoim zyciu mnóstwo ciast, ale powyzsze to moje ulubione, znam je od ok. 15 lat:) Zamiast dzemu obowiazkowo daje konfiture sliwkową. Zbliżaja sie swieta i mam zamiar znowu wrócic do powyzszego przepisu. Aha, znam ciasto pod nazwą "Placek czeski". Poezja smaku:) I moze lezec ładnych kilka dni. Rewelacja !!! Cytuj
apsik Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Upiekłam dzisiaj to ciasto....coprawda korzystałam ze swojego przepisu ,ale składniki na placki są takie same tylko daję 3 łyżki miodu i 2 płaskie łyżeczki sodki. Jednak nie lubię ucierać kremu więc korzystam z pomocy kucharki która nauczyła mnie robić tak.Podam przepis może jakiś leniuch też skorzysta. Składniki 3 szkl mleka 8 łyżek czubatych manny 1 szkl cukru 3/4 margaryny 2 żółtka sok z cytryny i odrobina alkoholu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w jednej rozrobić mannę i wlać na gotujące mleka-gotować do zgęstnienia.Po zestawieniu z ognia dać margarynę i rozmieszać.Gdy masa nieco przestygnie dodać żółtka i sok,przekładać placki jeszcze letnim kremem. Kremu jest dość dużo więc wystarczy go nawet na przełożenie 3 razy i można nie używać dżemu-przekłada się letnim kremem więc można już za godzinkę spokojnie jeść. Polecam może ktoś skorzysta z mojej rady. Pozdrawiam autorkę przepisu. Cytuj
figiel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Czy mus jabłkowy nadaje sie do przełożenia tych placków? Cytuj
Ada-M Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Witaj Figiel :grin: Sądzę ,że mus jabłkowy nie nadaje się do przełożenia.Jest za rzadki i bez wyraźnego smaku. Placki raczej się rozciapią niż nawilgną,będzie Ci wypływał.Raczej proponowałbym powidła śliwkowe, dżem z czarnej porzeczki, truskawkowy lub coś o wyrażnym kwaskowatym smaku,aby złamać słodycz kremu. Smacznego :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Ada-M dziekuję za szybką reakcję na moje pytanie :grin: . Dałam powidła śliwkowe .....narazie dziwak jest "twardy" ,czekam do jutra :grin: Pozdrawiam! Cytuj
figiel Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Ciasto przepyszne , nie zawiodłam sie . Krem zrobiłam z przepisu apsik ,jest go wiecej. Mało brakowało ,a bym nie zdążyła pstryknąć zdjęcia ...bo to ostatni kawałek ciasta :grin: Dziekuję i pozdrawiam! Cytuj
apsik Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Ten ostatni kawałek ciasta wygląda smaczniutko Figielku,fajnie że skorzystałaś z mojego kremu...robi się go naprawdę szybko. Pozdrawiam gorąco i miłej niedzieli dla wszystkich...Ela Cytuj
figiel Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Teraz widzę ,że w roztargnieniu zapomniałąm dodać ,że ten krem Eli :grin: robi sie bardzo szybko....z tym ,że ja dodałam żółtka do mleka z kaszą manną i razem zagotowałam ,bo surowych jaj nie lubię w kremie ... i jest go sporo ,wystarczy na posmarowanie bez oszczędzania :grin: . Cytuj
apsik Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Wczoraj ponownie upiekłam to ciasto i jest oczywiście bardzo dobre,posmarowałam placki kremem z czarnej porzeczki. Polecam gorąco i pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Elu ,to znaczy dodajesz czarną porzeczkę do tego kremu z kaszy mannej ? Cytuj
apsik Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Przepraszam bardzo to przeoczenie ...nie kremem tylko dżemem,ciasto smaczne a goście zachwyceni. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 To jeszcze jedno komunijne ciasto wykonane przeze mnie,także polecam bo jest smaczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.