Halkuk Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Proszę Was poradźcie jak wykorzystać agrest . W tamtym roku zrobiłam dżemy z dodatkiem żelfiksu - ale nie wszystkie wyszły gęste :D nie wiem czemu , mimo że dałam nawet mniej owoców niż trzeba było wg przepisu . W tym tygodniu znowu będzie agrest i nie wiem co z niego zrobić . Może ktoś zna jakieś dobre ciasto , albo wypróbowany sposób na gęsty dżem . Proszę poradźcie Pozdrawiam Cytuj
Gość gabrysia Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Dżem niskosłodzony 1 kg owoców 0.5 kg cukru 3 łyżki pektyny (15g) 0.5 łyżeczki kwasku Owoce rozparzyć z 2-3 łyżkami wody. Gdy zaczną wrzeć- gotować ok. 10 minut. Wsypać połowę cukru i gotować 10 minut. Wsypać drugą połowę cukru wymieszanego z pektyną, powoli wsypywać, ciągle mieszać. Dodać kwasek rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody. Gotować 5-8 minut. Gorące nalać do słoików i postawić na zakrętce. PYCHA!!! :D Cytuj
Halkuk Opublikowano 29 Czerwca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Gabrysiu bardzo Ci dziękuję za przepis :D już go zapisałam , jutro zacznę szukać pektyny , a pojutrze będziemy zrywać agrest na ogródku u taty :D , podobno jest go sporo - więc z przepisu skorzystam . Dziękuję i pozdrawiam . Cytuj
Halkuk Opublikowano 7 Lipca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Agrest jest - i to sporo , a o pektynie nikt nie słyszał , ani w spożywczym ani w aptece ( bo i tu ktoś polecił mi się spytać ) . Wielka szkoda :D . W końcu chyba kupię znowu żelfixy i zobaczę co z tego wyjdzie . Cytuj
Gość filarka Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 konfitury z agrestu po ukrainsku.2 garscie lisci z wisni.5 szklanek agrestu,1,5 kgcukru.niezbzt dojrzalz agrest naciac z boku,wydrylowac.liscie wisni zalac woda, zagotowac. wlac do naczynia z agrestem. gdy plyn wystygnie,wstawic na 12 godz. do lodowki.wyjac liscie, odcedzic owoce. cukier zalac 2 szklankami wywaru.zagotowac i wrzucic agrest.smazyc 15 min az owoce beda przejrzyste. przed koncem smazenia dodac 10 lisciz wisni.......konfitury przelozyc do sloikow i zamknac.taK W 1997 r. radzila pani domu. filarka Cytuj
Halkuk Opublikowano 10 Lipca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Dziękuję za przepis :D Przepis zapisałam sobie i spróbuję wykorzystać go w przyszłym roku - bo tegoroczny agrest już jest w słoiczkach . Dodałam dla smaku i koloru czarną porzeczkę i jest SUPER Pozdrawiam :D Cytuj
Gość filarka Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 dzisiaj bylam nadzialce.agrestu jest masa i to niezbyt dojrzaly.ja zaczne robic swoje smakolyki za tydzien,gdy troche jeszcze dojrzeje agrescik.ale z uwagi na to,ze w tym roku jest obocow sporo,bede robic dzemiki i konfiturki mieszane.im wiecej smakowdodaje do dzemow cukier waniliowy, imbir,rodzynki, migdaly. liscie miety.melisy -nie wszystko razem,wtedy smaczki sa pycha nie takie jak w sklepach.eksperymentujcie i na zdrowko. pozdrawiam - filarka. Cytuj
Halkuk Opublikowano 11 Lipca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Świetny pomysł z tym mieszaniem :D . Smak z dodatkiem liści melisy czy mięty musi być super Może jeszcze trafi mi się coś w tym roku żeby wypróbować coś takiego :D . Moja rodzinka już tu popiera dodatek rodzynek do dżemu . Mój agrest przez kilka dobrych dni stał już w domu , zaczął mięknąć więc musiałam brać się szybko za przeróbkę . Po raz pierwszy zmieszałam z czarną porzeczką , bo akurat też była i już samo to zmieniło smak i kolor . Jak poeksperymentuję kiedyś to napewno też napiszę :D Pozdrawiam serdecznie . Dziękuję za radę Napewno przyda się nie jeden raz :D Halina . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.