Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę Was poradźcie jak wykorzystać agrest . W tamtym roku zrobiłam dżemy z dodatkiem żelfiksu - ale nie wszystkie wyszły gęste :D nie wiem czemu , mimo że dałam nawet mniej owoców niż trzeba było wg przepisu . W tym tygodniu znowu będzie agrest i nie wiem co z niego zrobić . Może ktoś zna jakieś dobre ciasto , albo wypróbowany sposób na gęsty dżem .

Proszę poradźcie

Pozdrawiam

Opublikowano

Dżem niskosłodzony

1 kg owoców

0.5 kg cukru

3 łyżki pektyny (15g)

0.5 łyżeczki kwasku

Owoce rozparzyć z 2-3 łyżkami wody. Gdy zaczną wrzeć- gotować ok. 10 minut. Wsypać połowę cukru i gotować 10 minut. Wsypać drugą połowę cukru wymieszanego z pektyną, powoli wsypywać, ciągle mieszać. Dodać kwasek rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody. Gotować 5-8 minut. Gorące nalać do słoików i postawić na zakrętce.

PYCHA!!! :D

Opublikowano

Gabrysiu bardzo Ci dziękuję za przepis :D już go zapisałam , jutro zacznę szukać pektyny , a pojutrze będziemy zrywać agrest na ogródku u taty :D , podobno jest go sporo - więc z przepisu skorzystam . Dziękuję i pozdrawiam .

Opublikowano

Agrest jest - i to sporo , a o pektynie nikt nie słyszał , ani w spożywczym ani w aptece ( bo i tu ktoś polecił mi się spytać ) . Wielka szkoda :D . W końcu chyba kupię znowu żelfixy i zobaczę co z tego wyjdzie .

Gość filarka
Opublikowano

konfitury z agrestu po ukrainsku.2 garscie lisci z wisni.5 szklanek agrestu,1,5 kgcukru.niezbzt dojrzalz agrest naciac z boku,wydrylowac.liscie wisni zalac woda, zagotowac. wlac do naczynia z agrestem. gdy plyn wystygnie,wstawic na 12 godz. do lodowki.wyjac liscie, odcedzic owoce. cukier zalac 2 szklankami wywaru.zagotowac i wrzucic agrest.smazyc 15 min az owoce beda przejrzyste. przed koncem smazenia dodac 10 lisciz wisni.......konfitury przelozyc do sloikow i zamknac.taK W 1997 r. radzila pani domu. filarka

Opublikowano

Dziękuję za przepis :D

Przepis zapisałam sobie i spróbuję wykorzystać go w przyszłym roku - bo tegoroczny agrest już jest w słoiczkach . Dodałam dla smaku i koloru czarną porzeczkę i jest SUPER

Pozdrawiam :D

Opublikowano

dzisiaj bylam nadzialce.agrestu jest masa i to niezbyt dojrzaly.ja zaczne robic swoje smakolyki za tydzien,gdy troche jeszcze dojrzeje agrescik.ale z uwagi na to,ze w tym roku jest obocow sporo,bede robic dzemiki i konfiturki mieszane.im wiecej smakowdodaje do dzemow cukier waniliowy, imbir,rodzynki, migdaly. liscie miety.melisy -nie wszystko razem,wtedy smaczki sa pycha nie takie jak w sklepach.eksperymentujcie i na zdrowko. pozdrawiam - filarka.

Opublikowano

Świetny pomysł z tym mieszaniem :D . Smak z dodatkiem liści melisy czy mięty musi być super Może jeszcze trafi mi się coś w tym roku żeby wypróbować coś takiego :D . Moja rodzinka już tu popiera dodatek rodzynek do dżemu .

Mój agrest przez kilka dobrych dni stał już w domu , zaczął mięknąć więc musiałam brać się szybko za przeróbkę . Po raz pierwszy zmieszałam z czarną porzeczką , bo akurat też była i już samo to zmieniło smak i kolor . Jak poeksperymentuję kiedyś to napewno też napiszę :D

Pozdrawiam serdecznie .

Dziękuję za radę Napewno przyda się nie jeden raz :D

Halina .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.