Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie występuje już w stanie naturalnym, ale można ją łatwo hodować w domu wysiewając nasiona na doniczkę lub wilgotną ligninę. -po około 10 dniach można ją ścinać jak szczypiorek, jeść z chlebem, dodawać do sałatek, zup, kanapek i sosów. Ma bardzo specyficzny ostry smak, -niepozorna rzeżucha zawiera tyle witaminy C co cytryna, ma sporo witamin E, B, PP, dużo soli mineralnych, żelazo, magnez, chrom, wapńi bardzo dużo siarki i łatwo przyswajalny jod, -pomaga w stanach wyczerpania usuwa z organizmu toksyny. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę trzustki, poprawia trawienie, zapobiega otyłości. Samo zdrowie ;))

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

a ja robie kiełki z rzeżuchy i juz po 3 dniach dodaję je do kanapek, surówek, robię masełko z rzeżuchy i czosnku(pycha). Robię kiełki z mieszanki rożnych nasion i tam tez dodaję rzeżuchę a latem sieję ją na działce, ścinam i ona sobie odrasta.

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Witaj DeLarge Z przyjemnościa podzielę sie sposobem robienie tego masełka . Właśnie teraz będę je robiła, bo wyrosły mi kiełki z rzeżuchy. A robię to tak: biorę 1 kostkę masła lub margaryny (ja używam do smarowania Flory) lub pół na pół, 1 pęczek ziół i zieleniny(natka pietruszki, koperek, szczypiorek, rzezucha-teraz kiełki, jak mam to też troszkę cząbru), 1-2 ząbki czosnku (jak kto lubi można dać więcej), sól. Zioła i zielenę umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać utrzec ze solą. Masło połaczyc z ziołami i czosknkiem, włożyć do kamiennej lub szklanej miseczki. Przechowywać w lodówce. Serdecznie pozdrawiam!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Najszybszy sposób na pyszną kanapkę z rzeżuchą to: :D kromkę chleba posmarować masełkiem, posypać dużą ilością pokrojonej rzeżuchy (można połać ketchupem) i gotowe :D

Opublikowano

już widzę/czuję/smakuję takie masełko na gorącej grzance...ja tak sobie dogadzam z masłem czosnkowym....pycha Dorota, a ta kromka chleba to świeża i cieplutka...ale mnie smak złapał

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Mnie też juz wyrosła na parapecie i dziś posypałam nią zupkę porową,mniamniuśne! Jak robię sok to też czasem dorzucam świeżo ściętej.

Opublikowano

Bardzo dobra jest z serkiem homogenizowanym,sałatką pomidorową,mizerią z ogórków. (używając rzeżuchy do sałatek nie przyprawiajmy czasem octem-traci żelazo w niej zawarte!) Można też wymieszać rzeżuchę,szczypiorek,natkę pietruszki,pokrojone rzodkiewki z majonezem i używać do kanapek. Oprócz tego odmładza,dobra na cerę(żelazo,wit.E,wapń)chroni przed przeziębieniem,dobra na włosy(siarka) Czyli-jedzmy rzeżuchę bo warto :grin: :razz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.