martyna@ Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Nie występuje już w stanie naturalnym, ale można ją łatwo hodować w domu wysiewając nasiona na doniczkę lub wilgotną ligninę. -po około 10 dniach można ją ścinać jak szczypiorek, jeść z chlebem, dodawać do sałatek, zup, kanapek i sosów. Ma bardzo specyficzny ostry smak, -niepozorna rzeżucha zawiera tyle witaminy C co cytryna, ma sporo witamin E, B, PP, dużo soli mineralnych, żelazo, magnez, chrom, wapńi bardzo dużo siarki i łatwo przyswajalny jod, -pomaga w stanach wyczerpania usuwa z organizmu toksyny. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę trzustki, poprawia trawienie, zapobiega otyłości. Samo zdrowie ;)) Cytuj
dana2005 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 a ja robie kiełki z rzeżuchy i juz po 3 dniach dodaję je do kanapek, surówek, robię masełko z rzeżuchy i czosnku(pycha). Robię kiełki z mieszanki rożnych nasion i tam tez dodaję rzeżuchę a latem sieję ją na działce, ścinam i ona sobie odrasta. Cytuj
DeLarge Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2006 dana2005 a możesz powiedzieć jak robisz to masełko? Cytuj
dana2005 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Witaj DeLarge Z przyjemnościa podzielę sie sposobem robienie tego masełka . Właśnie teraz będę je robiła, bo wyrosły mi kiełki z rzeżuchy. A robię to tak: biorę 1 kostkę masła lub margaryny (ja używam do smarowania Flory) lub pół na pół, 1 pęczek ziół i zieleniny(natka pietruszki, koperek, szczypiorek, rzezucha-teraz kiełki, jak mam to też troszkę cząbru), 1-2 ząbki czosnku (jak kto lubi można dać więcej), sól. Zioła i zielenę umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać utrzec ze solą. Masło połaczyc z ziołami i czosknkiem, włożyć do kamiennej lub szklanej miseczki. Przechowywać w lodówce. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Najszybszy sposób na pyszną kanapkę z rzeżuchą to: :D kromkę chleba posmarować masełkiem, posypać dużą ilością pokrojonej rzeżuchy (można połać ketchupem) i gotowe :D Cytuj
DeLarge Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 już widzę/czuję/smakuję takie masełko na gorącej grzance...ja tak sobie dogadzam z masłem czosnkowym....pycha Dorota, a ta kromka chleba to świeża i cieplutka...ale mnie smak złapał Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 DeLarge, ale mi smaka narobiłeś tą kromeczką :D Cytuj
DeLarge Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 no to się pochwalę...dziś jadłem świeży chleb i masełko, tylko że czosnkowe....mmmmm Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 no to ja zaplanuję sobie taką kanapeczkę na jutrzejsze śniadanko :D Cytuj
basga Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Mnie też juz wyrosła na parapecie i dziś posypałam nią zupkę porową,mniamniuśne! Jak robię sok to też czasem dorzucam świeżo ściętej. Cytuj
mac51 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Bardzo dobra jest z serkiem homogenizowanym,sałatką pomidorową,mizerią z ogórków. (używając rzeżuchy do sałatek nie przyprawiajmy czasem octem-traci żelazo w niej zawarte!) Można też wymieszać rzeżuchę,szczypiorek,natkę pietruszki,pokrojone rzodkiewki z majonezem i używać do kanapek. Oprócz tego odmładza,dobra na cerę(żelazo,wit.E,wapń)chroni przed przeziębieniem,dobra na włosy(siarka) Czyli-jedzmy rzeżuchę bo warto :grin: :razz: Cytuj
agajka Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 DeLarge a mi smaka narobiłeś :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.