martyna@ Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 Nie bez powodu uważa się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dostarcza nam siły i energii na cały rozpoczynający się dzień. Poza tym naukowcy twierdzą, że osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na otyłość, cukrzycę i choroby sercowe, niż osoby rezygnujące ze śniadania, czyli pierwszego posiłku. Rezygnując ze śniadania pozbawia organizm "paliwa" jakim jest dostarczana z pożywieniem glukoza. Rano jej poziom jest najniższy w ciągu doby i jeśli go nie uzupełnimy będziemy się czuć osłabieni, senni, znacznie spadnie efektywność naszej pracy i nauki. Śniadanie to obowiązkowy posiłek także dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami. ŚNIADANIE NA ODCHUDZANIE- jeśli z niego rezygnujemy w ciągu dnia będziemy podjadać, a gdy głod już nami zawładnie wtedy sięgniemy po coś łatwo dostępnego, ale niekoniecznie zdrowego i dietetycznego np słodycze czy hamburgery lub hot-dogi. Należy zjeść kilka lżejszych posiłków w ciągu dnia ale nie rezygnować ze śniadania. Spożycie jednorazowe zbyt dużego posiłku sprzyja magazynowaniu nadmiernej ilości kalorii w postaci tkanki tłuszczowej. PORANNE MENU- powinno zawierać nabiał, bogate w witaminy warzywa oraz produkty zbożowe, pieczywo lub płatki. Zawieraja one weglowodany złożone, które powoli rozkładając się do glukozy zapewniają energię do pracy. Wartościowe śniadanie działa jak dopalacz- startujemy w nowy dzień pełni sił Cytuj
Gość Mysia Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Jadam snaidanko codziennie. przewaznie kanapeczki z nabialem i warzywami,do tego herbatka :wink: Cytuj
Tofixx Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Ja jak sie kiedyś odchudzałam nie jedłam śniadania...i musze powiedzieć,że to jest najgorszy błąd jaki możemy popełnić!!!!! Człowiek nie ma poźniej na nic sił i chodzi zwyczajnie senny i bez energii. Dlatego lepiej zjeść pożywne śniadania, lekki obiad a na kolacje jak ja to mówie "skromniusio":-D (najlepiej zjeść ostatni posiłak przed 18sta, albo 4 godziny przed snem) Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Co racja to racja – śniadanie jest bardzo ważne. Pamiętam takie dni bez śniadania (powodów na to, że go nie było - było wiele :-D ) – wtedy naprawdę dzień był senny, strasznie się dłużył i nie miałam siły na nic. Dlatego teraz staram się o nim pamiętać :-D Cytuj
DeLarge Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 ja niestety nie zawsze mogę zjeść rano śniadanie (po prostu nie mam apetytu, a zmuszać się nie lubię) i bardzo często pierwszy posiłek zjadam po pracy albo w przerwie...a tak to tylko kawa Cytuj
Sathi Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 ja też jadam śniadanie codziennie, obowiązkowo duża kawa. A potem kanapeczki z serkiem, z pomidorkiem, ogórkiem Albo powidła śliwkowe. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 25 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 CO racja to racja śniadanko jest bardzo ważne wtedy człowiek lepiej funkcjonuje. :-) :-) Pozdrawiam Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ja również jadam śniadanko rano jak wstanę,może dlatego,że lubię kawę,a nie bardzo można pić ją na pusty żołądek. :) :) :) Cytuj
MaRiO Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 śniadanie jest bardzo ważne to prawda ;) Ale nie koniecznie musi być tam nabiał ;) Ja najczęściej jem jaja :P Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Moja Babcia powiadała śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi :roll: Cytuj
DeLarge Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 Ja najczęściej jem jaja czyli jednak nabiał śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi jest to stare chińskie przysłowie co nie zmienia faktu iż jest w nim wiele racji jednak ja osobiście rano rzadko jem gdyż nie mam apetytu a zmuszać się do czegokolwiek nie jest w moim zwyczaju...pozdrawiam Cytuj
MaRiO Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 jaja to nabiał? %) Ja zawsze myślałem że nabiał to te wszystkie twarogi, seri itp, które pochodzą od krowy. A kura jakby na to nie patrzeć krowy mi nie przypomina %) Cytuj
DeLarge Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 to błędnie myślałeś: https://pl.wikipedia.org/wiki/Nabia%C5%82 Cytuj
MaRiO Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 dzięki, masz u mnie plusa :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi