zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Składniki: - 1 czerstwa bułka - 50 dag mieszanego mięsa mielonego - 50 dag metki - 2 jajka - sól - świeżo zmielony pieprz - 4 pomidory - 1 duża cebula - 1 pęczek szczypiorku - tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Bułkę zamoczyć w zimnej wodzie, następnie wyjąć wody i dobrze odcisnąć. Zagnieść razem z mięsem, metką i jajkami na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Formę do pieczenia natłuścić, przełożyć do niej masę mięsną, rozsmarować, wierzch wygładzić. Pomidory umyć i pokroić w plastry, wycinając stwardniałe miejsca, cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Szczypiorek oczyścić, umyć i pokroić na krążki. Na masie mięsnej ułożyć przygotowane warzywa, przyprawić solą, pieprzem, piec około 40 – 45 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni. Jeśli wierzch robi się zbyt brązowy, przykryć folią aluminiową. Podawać z białym pieczywem dobrze schłodzonym piwem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.