zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 50 dag seleru naciowego - 8 dag szynki - 40 dag pomidorów z puszki - 7 dag masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 35 dag mieszanego mięsa mielonego - 80 ml białego wina - sól, pieprz - 1 listek laurowy - 1/2 łyżeczki posiekanych ziół - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, ewentualnie trochę rosołu - 35 dag grysiku kukurydzianego - 12 dag świeżo startego parmezanu tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Cebule, czosnek obrać, marchewkę oskrobać. Seler oczyścić odcinając korzeń i umyć. Przygotowane warzywa i szynkę pokroić w drobną kostkę. Pomidory przetrzeć przez sitko. 2 dag masła i olej rozgrzać na patelni. Dodać drobno posiekane warzywa i szynkę, smażyć 5 minut, ciągle mieszając, następnie dodać mięso i smażyć kolejne 5 minut. Dolać wino i razem zagotować. Następnie dodać pomidory, przyprawy i zioła, mięso gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlać rosołem. Na polente zagotować 1,25 litra wody z solą, wsypać do niej grysik kukurydziany, ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 10 minut. Ugotowana kasze kukurydzianą rozsmarować na wilgotnej stolnicy na grubość około 1 cm i studzić pod przykryciem. Następnie powycinać prostokąty o szerokości 1 cm i długości 6 cm. Odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwę prostokątów polenty. Na to dać warstwę mięsną i posypać dość obficie parmezanem. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników. Kierznią warstwę powinna stanowić polenta i ser. Resztę masła pokroić w wiórki i rozłożyć na przygotowanej zapiekance. Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.