slodziutka Opublikowano 29 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2004 Może ktoś mi polecić budyń (np.do ciasta) który po ostygnięciu nie robi się rzadki :D Z góry dziękuje. Cytuj
Halkuk Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Witaj :D Latem kiedy jest sporo owoców i za ciepło na pieczenie , robie coś takiego : na blaszce układam biszkopty (okrągłe ciasteczka z paczuszki), to zalewam gęstym budyniem , na budyniu układam owoce - w tej chwili truskawki :D , i to zalewam tężejącą galaretką (na 2 paczki galaretki daję nieco mniej wody). A budyń robię wg przepisu - tyle tylko że na 2 budynie zamiast dać 1 l mleka to daję ok 0,850-0,900l - wychodzi świetnie i szybko znika . Potem dopiszę Ci budyń do ciast - tylko poszperam w przepisach. Cytuj
Halkuk Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Budyń do ciasta 1/2 l mleka 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy - to wszystko zagotować osobno wymieszać w kubeczku : 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej i trochę mleka zimnego - wlać to do gotującego się mleka ,mieszając pogotować chwilkę , a potem to już na ciasto :D Cytuj
slodziutka Opublikowano 30 Czerwca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Cześć :D Dziękuje za radę i przepis :D Napewno go zastosuję. Denerwowało mnie jak ciasto po ostygnięciu zaczynało "płynąć". Mam nadzieje, że teraz już tak nie będzie. :D Cytuj
Halkuk Opublikowano 30 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 W piekarniku mam właśnie coś całkiem nowego :D "ciasto drożdżowe z budyniem i kokosem" jeżeli wyjdzie mi fajnie i będzie smakowało rodzince to wstawię przepis :D . Nawet nie pamiętam z której strony to ściągłam :D , bo buszując w internecie ,zbieram sporo przepisów do notatnika a potem wydruk i próbowanie :D . Pozdrawiam . Cytuj
slodziutka Opublikowano 30 Czerwca 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2004 Brzmi baaaardzo apetycznie :D Cytuj
Halkuk Opublikowano 1 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2004 Bardzo apetycznie brzmiało :D Ale aż tak fajnie nie wyszło :D , muszę popracować nad tym przepisem - zmienić co nieco i jak wyjdzie to wtedy go wpiszę . Tym razem tu budyń nie wyszedł zbyt gęsty - niestety i ciasto trochę się rozlatuje przy krojeniu a to mnie bardzo denerwuje. Poza tym smak ok . Pozdrawiam . Cytuj
mianda Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 ja do ciast używam gotowy budyń, ale tylko Dr'Oetkera - jest super. Cytuj
Mickey Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Możesz również do kupnego budyniu dodać mąkę ziemniaczaną jak będziesz rozrabiać z mlekiem to wtedy nie będzie ci pływał po ostudzeniu ale nie za dużo żeby nie był byt gęsty :) Cytuj
slodziutka Opublikowano 14 Października 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 Wielkie dzięki za pomoc ale...już znalazłam budyń który nie pływa po ostudzeniu -Delecta ( darmowa reklama :) ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi