zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Składniki: - 1/2 kg sera żółtego - 1/2 kostki masła - 2 serki topione - 2 jajka na twardo - 1 ogórek kiszony - 10 dag kiełbasy - szczypiorek - zielona pietruszka - papryka - sól - pieprz Sposób przygotowania: Ser żółty gotować 40 minut na małym ogniu, cienko rozwałkować. Resztę składników bardzo drobno pokrojonych, razem wymieszać. Na jeszcze ciepły, rozwałkowany ser rozsmarować farsz, a następnie zwinąć w rulon, i włożyć na minimum godzinkę do lodówki Cytuj
arabika Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Robię ta rolade juz od dawna jest naprawde bardzo smaczna ale ja przed włożeniem do goracej wody ser zawijam w folie aluminiowa .Nie daje jaja i pietruszki za to dodaje szynke ,papryke ,ogórek konserwow,serki topione ,masło szczypiorek i troszeczke kechupu .Warto od czasu do czasu pobawic się z wałkowaniem tego sera bo naprawde wychodzi coś fajnego Cytuj
marzena13 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 czy możesz dokładnie wytłumaczyć jak ugotować ten ser? tzn co: cały kawałek sera wrzucić do garnka z wodą iugotować czy po prostu rozpuścić go? a co z tym masłem? prosze o dokłady sposób wykonania! ;) Cytuj
zazula226 Opublikowano 22 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 ser gotuje w całości, a co do masła, to jest to składnik farszu. nalezy go wymieszać z pozostałymi składnikami, ot i wszystko, ale jakby co, to służe dalszymi instrukcjami ;) Pozdrawiam Cytuj
Gość szarita Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 pamiętajmy jednak że najlepszy do tego jest ser bez dziór. i miękki - wałkuje się wówczas lepiej i nie rozdziera. Woda nie może się zagotować. Ser należy wałkować gdy jest bardzo gorący. I rzeczywiście jest to bardzo smaczne a farsz można robić z czego się chce. Pozdrawiam Cytuj
Terka Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Wypróbowałam ten przepis,rolada bardzo mi smakuje.Nie ma przy tym zbyt duzo roboty jak sie wydawało.Polecam! Cytuj
gosiek50 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zrobiłam tą roladę-rewelacja ,ale trochę zmieniłam farsz, zamiast ogórka , jajek i kiełbasy, dałam starte podsmażone pieczarki , rolada zrobiła furore. :D :-) :D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
dana2005 Opublikowano 25 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2006 Ja mam inną wersję tej rolady. Przepis dostałam od znajomej. Ugotowany ser posmarować serkami topionymi i posypać posiekanymi orzechami. Cytuj
Jolcia Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 Ja również robię tą roladę , nie daję jednak masła. Jest faktycznie bardzo smaczna. Cytuj
ali Opublikowano 26 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2006 O, zupełnie zapomniałam o tej roladzie, dobrze, że przypomniałaś. Robiłam wiele lat temu, już nawet nie pamiętam z jakim nadzieniem, ale na pewno mam przepis na 2 wersje farszu. Pamiętam jednak że ładnie się prezentowała i fajnie smakowała. Muszę poszperać w zeszytach. Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Robiąc roladę z sera to żółty ser kroję w małe kostki, wkładam do grubszej foliowej torebki, umieszczam w garnku z wrzącą wodą, obracam tak, aby równo się roztopił, a torebka nie może dotykać dna garnka. Gdy ser jest miękki, wyjmuję z torebki i wałkuję szybko żeby nie zastygł. Następnie smaruję masą i zwijam. Następnie owijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na około 2 godziny. W taki sposób ja wykonuję roladę. Nadzienie robię z wędliny, jaj, marchewki, groszku zielonego, natki lub szczypiorku, masła, serka topionego, pieprzu i soli do smaku. Muszę zrobić roladę bo dawno jej nie robiłam. ina12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.