lenusia Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 W życiu nie jadlam lepszej pizzy. Cytuj
ajaj Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 Dzisiaj w koncu zrobilam pizze wedlug tego przepisu. PIZZA wyszla PIERWSZA KLASA. Ciasto goraco polecam. Juz nigdy nie bede jadla kupowanej pizzy. Ten wyborny przepis plus moj nowy piekarnik rowna sie wysmienite danie. Wlosi maga sie schowac Cytuj
Aldona0019 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2008 Ja w sumie robię podobnie, znalazłam przepis na [LINK NIEAKTUALNY] i nie ma tam tylko mleka. Dla mnie z mlekiem wychodzi za bardzo naleśnikowe 🙂 Cytuj
mart Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Polecam! Ciasto rewelka, Halkuk pozdrawiam! Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zrobiłam pizzę dla mojej rodzinki, jedli to mało powiedziane :D została poprostu pożarta w całości. Pyszności...przynajmniej tak mówili bo ja jestem na dietce :) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Wczoraj robilam te pizze, musze przyznac ze przepis super, teraz zrezygnuje z mojego poprzedniego, choc wydawalo mi sie ze moj juz jest super. Mleko zamiast wody, rewelacja, rodzinka sie zachwycala, ja niestety jestem .na diecie.Pozdrawiam Cytuj
iwona30 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Dzisiaj robiłam, pizze z tego przepisu i stwierdzam że jest bardzo smaczna daję 5. Cytuj
Gość leonsjo Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Moja mama robi niemalże identyczną pizzę jeśli chodzi o ciasto z tym jednak, że daje nieco mniej mąki (ok. 30 dag) i 3/4 szklanki mleka. Spróbujcie :sad: Cytuj
AnnaK Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Czy ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika? Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2009 Jesli moge sie wypowiedziec to oczywiscie, ciasto wstawic do nagrzanego piekarnika, piec jak pisze w przepisie.Pizza pyszna. Cytuj
ajaj Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 A ja dzisiaj tez robilam pizze wedlug tego przepisu Potwierdzam co mowilam wczesniej. Ciasto wysmienite i co najwazniejsze zawsze sie udaje Cytuj
AnnaK Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Jutro piekę pizzę.Z salami,pieczarkami,cebulką i oczywiście z serem,duuuuuużą ilością sera.Zrobię na dużej blasze,więc kto chętny zapraszam. :sad: Cytuj
Gość messenger Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2009 Przepis jest na 3 placki o średnicy ok. 35 cm. CIASTO Składniki: · 120 dag mąki (8,5 szkl) · 6 dag drożdży · 3 szkl wody · Spora szczypta soli · 1/2 szkl oliwy z oliwek (10-11 łyżek) (chociaż uważam że zwykły olej nie psuje bardzo smaku) Wykonanie: 1. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mąki i pół szkl. wody (ew. łyżeczkę cukry - ale nie polecam), zostawić do podrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do dużej miski (raczej niskiego dużego rondla), wlać wyrośnięte drożdże, dodać sól i mieszać dodając wodę. Gdy składniki się połączą wlać oliwę i wymieszać aby została wsiąknięta. 3. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać ok 10 minut. Ciasto musi być gładkie i odchodzić od rąk. 4. Gdy będzie gotowe włożyć spowrotem do miski i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów aby podwoiło swoją objętość. Dobrze jest nakryć ściereczką. 5. Gdy wyrośnie podzielić na 3 części i zrobić z każdej cienki placek o grubości ok 0,5 cm. SOS Składniki: · pół szkl. keczupu (przecieru pomidorowego) · 3 łyżki majonezu (słodka śmietanka) · 3 łyżki soku z cytryny · jeżeli daliśmy przecież to 3 łyżeczki cukru · 2 łyżki oliwy z oliwek · 2 łyżki ziół, pieprz · 2 ząbki czosnku Wykonanie: Wykonanie polega na wymieszaniu wszystkich składników. Dobrze jest sos zrobić chwile przed pizzą, aby możne było go włożyć na pół godzinki do lodówki, wówczas wzmaga się jego smak. Dodatki na pizze: · 1 kg pieczarek – ok. 0,8 kg pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć, resztę pokroić w cienkie plasterki · 0,5 kg sera (np. gouda) – zetrzeć na grubych oczkach · 2 średnie cebule- pokroić w cienki talarki · 9 sporych plastrów szynki – pokroić w grubą kostkę · 9 plastrów boczku (dobra jest również pachwina) - jw. WYKONANIE CAŁOŚCI: Placek ciasta posmarować cienką warstwą sosu omijając środek i ok. 5-7 cm brzegu. W brzeg zawijamy kawałki sera. Placek gęsto nakłuwamy widelcem lecz środek mniej niż resztę. Kładziemy pokrojoną w cienki talarki cebulę i przysmażonymi pieczarkami. Przysypujemy serem. Kładziemy szynkę i surowe pieczarki i zasypujemy dokładnie serem, na ser układamy boczek. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250-300 st) i czekamy aż spod i brzegi pizzy się zarumienią, czyli ok. 20-25 minut. *U*W*A*G*I* Przepis może się wydawać prosty i bez żadnych innowacji, ale zapewniam że jest doskonały. Do ciasta można dodać nieco piwa (4-5 łyżek – nie więcej), niektórzy twierdzą że jest wtedy bardziej pulchne i smaczniejsze. Przepis jest na ok. 9 osób, ale nawet jeśli nie mamy przewidzianych tylu, to dobrze jest zrobić więcej – później wystarczy tylko podgrzać i szybka kolacja gotowa.J Na wierzch można również przyrządzić bardzo smaczny sos czosnkowy (pół szkl. majonezu, 3 ząbki czosnku, pieprz). Dodatki na pizzę bardzo dobrze uzupełnia filet z kurczaka i kukurydza z puszki. Polecam wypróbowaniu i życzę smacznego. Cytuj
vinonka Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 robiłam wczoraj pizzę na kolacje! Wyszła suuuuuper:) Tylko następnym razem do ciasta dam więcej soli. Dzięki za przepis! Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.