mamamatiego Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki: Ciasto: - 9 białek, - 2/3 szkl. cukru pudru, - 1,5 szkl. wiórków kokosowych, - 1,2 szkl. maku, - 5 żółtek. Krem: - 300g masła, - 1/3 szkl. cukru pudru, - 3 budynie waniliowe, - 4,5 szkl. mleka, - 4 żółtka. Polewa: - 3 łyżki masła, - 1 szkl. cukru pudru, - 5 łyżek kakao, - 1,2 szkl. mleka. Ponadto: - 1,5 paczki biszkoptów okrągłych, - 1 szkl. wódki lub innego alkoholu, - 1/3 szkl. wody, - rodzynki. blacha: 30X40 Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo cukier puder i ubijać dalej. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi i makiem ( nie mielonym). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 20 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwile poczekać. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Ugotować budyń w litrze mleka, wymieszać zimny z żółtkami. Następnie zmiksować budyń z masłem, uważać żeby nie miksować za dlugo, najlepiej budyń wyłożyć w dwóch ratach. Rozpuścić 3 łyżki masła z cukrem pudrem, mlekiem i kakao. Gotować aż zgęstnieje. Po wystudzeniu ciasta wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty ( zamoczone w ponczu (1 szkl. alkoholu wymieszana z 1/3 szkl. wody), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzch każdego biszkopta klaść po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu. Smaczego. Cytuj
zazula226 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Mam troszeczke inny przepis na to ciasto, więc jeśli mogę coś dodac od siebie... :) Piersi murzynki Składniki ciasta: - 15 dag kokosu - 15 dag maku - 3/4 szklanki cukru - 6 białek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki kremu: - 6 żółtek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 budyń śmietankowy - 1 paczka margaryny Kasi lub masła - 1/2 litra mleka - 6 łyżek cukru Inne składniki: - Polewa czekoladowa(duża ilość) - rodzynki - biszkopty - alkohol do nasączenia biszkoptów Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wymieszać mak z kokosem i proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto i piec około 30 minut, aż do zarumienienia. Rozmieszać w szklance(dużej szklance) połowę ilości mleka, cukier, budyń, obie maki i żółtka. Pozostałe mleko zagotować i wlać wymieszany budyń, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje(najlepiej robić to mikserem, ale wtedy polecam wyższy garnek, bo może pryskać) po ugotowaniu ostudzić, i połączyć z tłuszczem(budyń powinien być jeszcze odrobinę ciepły, wtedy lepiej się połączy z tłuszczem). Krem wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć biszkopty maczane w alkoholu, polać polewą bardzo obficie, tak, żeby nie było widać miejsca bez polewy, a na środku każdego nich położyć 1(jeden) rodzynek może mamamatiego wypróbujesz ten przepis? polecam ;) a ja na pewno skorzystam z Twojego Pozdrawiam Cytuj
ewa42 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Czemu nie ma fotki pewnie ładnie wyglada;( Cytuj
ajaj Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2009 Przepis troszeczke inny ale przeciez sens ciasta i wygladten sam. Dobre ciasto. Polecam Cytuj
ANGI Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Heh ja tez mam inny przepis ale efekt końcowy wychodzi taki sam jak w powyższych przepisach:) Mimo to chętnie je wypróbuję ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.