zazula226 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szkl. maki ziemniaczanej i pszennej - 1 szkl. Cukru - łyżeczka proszku do pieczenia krem: - 2 jajka - łyżka maki ziemniaczanej - 3/4 szkl. mleka i cukru - 1/2 kostki masła lub margaryny - 2 łyżki kakao - kieliszek wódki Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć na okrąglej tortownicy i piec 30 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Żółtka, cukier, mąkę i mleko dokładnie wymieszać i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy masa się zagotuje i zgęstnieje, przykryć ja i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie utrzeć masło z kakao i stopniowo dodawać wystudzona masę. Na końcu - delikatnie mieszając - dodać dwa białka ubite na sztywna pianę. Krążki biszkoptu nasączyć osłodzoną mocna herbata z wódką i przełożyć kremem, pozostawiając trochę masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Torcik ładnie wygląda posypany starta czekolada i wiórkami kokosowymi, a z boków posiekanymi orzechami lub migdałami. Smacznego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.