Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: kruche ciasto - 25 dag mąki - 12 dag masła - 1 cukier waniliowy - 80 g masła na nadzienie - 3 jajka - 15 dag cukru - 200 g śmietany kremówki - 2 łyżki mleka - 20 dag zmielonych migdałów - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 utarte sucharki Dodatkowo: - 3 białka - 120 g cukru Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut. Na nadzienie ubić jajka z cukrem. Dodawać po łyżeczce śmietanę nie przerywając ubijania, następnie dodać mleko, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec dodać mielone migdały i starte sucharki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę nasmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy. Następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć wierzch podpieczonego ciasta. Gdy wierzch się zrumieni wyjąć ciasto.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.