zazula226 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Składniki: - 1 durszlak grzybów(dobry kilogram) - 1 szklanka oleju - 6 cebul - 7 łyżek octu - 2 łyżeczki vegety - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (Pudliszki) - 5 łyżeczek cukru - sól - pieprz - liść laurowy - ziele angielskie Sposób przygotowania: Cebule pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i delikatnie zeszklić. Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Wszystko razem wymieszać, doprawić przyprawami i zagotować całość. Przekładać do słoiczków i zapasteryzować. Wiem, że sezon się już kończy, ale można użyć grzybki z zamrażarki, tez sie nadają. polecam jak "zakąske" ;) Cytuj
dana2005 Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 koleżanka robiła grzybki z przecierm pomidorowym i mówiła,ze sa bardzo dobre. To może wg tego przepisu. Muszę to wypróbować, jak tylko będą jeszce grzybki. Pozdrawiam Cytuj
dana2005 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 właśnie zrobiłam taką sałatkę tylko troszkę zmodyfikowałam. Do smażenia cebulki dodałam pęczek pietruszki, 5 posiekanych żabków czosnku no i zastosowałam ocet winny a dodatkiem balszmicznego.Z przypraw nie dodawałam ziela angielskigo i liści laurowych natomiast trochę ostrej papryki i bazylię.Cukru też dałam o połowę mniej. A to dlatego zmieniłam na ocet wiiny, ponieważ robię taki sos klusek, tylko nie pomyślałam, ze to mażna zakonserwować. Dzięki za podpowiedż. Dla pewności, ze się przechowa pasteryzuję dwa razy, Piewszego dnia ok. 1 godz, następnego 0,5 godz. Dzięki za podpowiedż, Jeszcze chcę dodoać, iż do ugotowanych klusek dodaję ten sos gzybowo-ponidorowy i zacieram zółtym serem lub parmezanem. Szybka i smaczna potrawa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.