Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zrobiłam tą kapustę, tyle że zaprawiłam ją tak jak moja mama to robiła - odrobiną soku z cytryny i cukru. Zagęściłam ją mąką i była pyszna. Rodzina zjadła wszystko za jednym posiedzeniem i zamówiła to samo na dziś. Tak więc rano kupiłam dwie główki i zaraz biorę się do roboty.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam :D Jestem mężczyzną, ale też od czasu do czasu lubię stanąć przy kuchni. Jak zapewne wiecie najlepszymi kucharzami są mężczyźni :razz: Odgrzeję trochę ten bigosik z młodej kapusty. Robi sie go zazwyczaj na tzw. przednówku, kiedy to mamy do wybory szereg nowalijek choć w obecnym czasie dostępne są one przez cały rok. Wszyscy gotujemy ten bigos podobnie :P Wszyscy dajemy młodą kapustę :-D . Potem dopiero wszystko, w zależności od pochodzenia i regionu kraju się rozjeżdża. Mój bigos jest z młodej kapustki, dużej ilości szczypioru, kopru (może być suszony jak świeżego nie dostaniecie) i natki pietruszki. Oczywiście nie może zabraknąć odrobiny mięska. Moga to być wczesniej ugotowane żeberka, podsmazona i ugotowana wołowinka, albo jak wiele z was pisze zwykła pokrojona i podsmazona kiełbaska. Nie dodaję mąki, przecieru ani innych dodatków, które z" bigosu z młodej kapusty" robią podrabiane leczo :-D , ale to moje zdanie a w kuchni ile kucharek tyle zdań. Po wygotowaniu się wody dodaję za to kilka łyżek śmietany 18 lub 22%. Bez obawy o kalorię. jest ich tak mało w tym bigosie, że spokojnie można go jeść bez ograniczeń. Jak zapewne wiecie kapusta pod różnymi postaciami, czy to surówka, bigos, gołąbki ..... ma właściwości przeciw rakowe. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.