few23 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1/2 litra śmietany 30% 2 opakowania ‘śmietan-fix’ cukier waniliowy 1-2 łyżek cukru pudru Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki gorącej wody Ponadto: 1 puszka mleka słodzonego ok. 30 dag okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób wykonania: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem. Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Smacznego. Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Witam Cię nowy Forumowiczu few23 https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Cieszę się, że dodajesz przepisy na Forum Smacznego. Jednak nie widzę potrzeby kopiowania przepisów ze strony Smaczny.pl. (Ciasto Toffi z biszkoptami). Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.