Gość Aza Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 CIASTO RAFAELLO biszkopt: 8 jaj, 2 szkl.cukru pudru, 2 szkl.kartoflanki, 2 łyżki mąki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, Białka zmiksować z cukrem , dodawać stopniowo żółtka, , gdy masa będzie miała kremową konsystencję dosypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Lekko przemieszać łyżką.Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną tartą bułka blachę. Piec w temp. 180-190 C. Biszkopt dobrze wystudzic , najlepiej upiec go dzień wcześniej. Proporcja na dużą blachę 24 cm/40cm. krem: 1/2 l. śmietany 18 %, 2 białe czekolady, 3 " Snieżki ", 2 paczki wiórków kokosowych ( po 100 g ), 1 galaretka cytrynowa, 1 paczka wiórków do posypania, migdały lub płatki migdałowe do dekoracji , Galaretke rozrobić w 1 szkl. gorącej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Smietanę podgrzać, rozpuścić w niej czekolady, , wystudzic i mocno schłodzić. Dodać Snieżki, ubijac 10 min. Do ubitej masy dodać 2 paczki wiórków kokosowych i tężejącą galaretkę i zmiksować wszystko razem. Ułożyć masę na biszkopcie, posypać wierzch i boki paczką wiórków i powkładać dość gęsto migdały lub płatki migdałowe. Ciasto włożyć na chwile do lodówki aby krem całkowicie stężał. Cytuj
papuga Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Mozna tez do masy dodac 3/4 szklanki adwokata i palce lizac :D)) Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.