Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dorotko...zbliża się Boże Narodzenie, więc moja do Ciebie prośba, czy mogłabyś dodać jakieś "fajne" przepisy - jak takowe posiadasz- na sałatki śledziowe w każdej wersji ?? pozdrawiam serdecznie Jola

Opublikowano

Dobrze ;) Postaram się dodać jakieś fajne sałatki na zbliżające się święta :D. A może moi Forumowicze podsuną mi jakiś fajne przepisy na sałatki ... Czekam :) :D :D

Opublikowano

Proszę bardzo : Śledzie ze śliwkami śledzie w oleju /lub matiasy uprzednio wymoczone/ cebula czerwona śliwki w occie śmietana majonez Cebulę pokroić w półtalarki, zalać octem ze śliwek i zostawić na kilka godzin w lodówce. Śledzie pokroić w kawałki, dodać odsączoną z octu cebulę, pokrojone na cząstki śliwki, śmietanę i majonez - wymieszać. Proporcje poszczególnych składników wg uznania. Na wigilię robię je obowiązkowo. Są pyszne, wszystkim smakują, a przepis został zabrany nawet do USA, po tym, jak gościłam stamtąd rodzinę.

Opublikowano

Oto przepis na sałatkę śledziową, którą robię na każdą Wigilię. Sałatka śledziowa 1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę 2. Majonez - (średniego) ½ słoika 3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania) 4. Keczup – 3 łyżeczki 5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę 6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz 7. Matjasy 4-5 szt. pokroić w kostkę – przedtem włożyć do zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + ½ szkl. wody) 8. Majonez - 4 łyżki Sałatkę układać warstwami od 1 do 8. Smacznego !

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ŚLEDZIE PO WILEŃSKU Składniki: 4 duże śledzie solone 2 duże cebule 10 dkg suszonych grzybów 2 ogórki kiszone 4 łyżki keczupu pieprz sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Sledzie podzielić na nieduże kawałki. Grzyby namoczyć i gotować do miękkości w niedużej ilości wody. Miękkie pokroić w cieńkie paski i usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Do wystudzonego grzybowego farszu dodać posiekane ogórki, keczup. Sprawdzamy czy grzyby są dostatecznie słodko-pikantne. Jeśli tak to smarujemy nimi warstwy śledzi, które układamy w salaterce. Śledzie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Polecam są pyszne. Pozdrowienia

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sałatka śledziowa

1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę

2. Majonez  -  (średniego) 1/2  słoika  

3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania)

4. Keczup – 3 łyżeczki

5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę

6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz

7. Matjasy 4-5 szt.  pokroić w kostkę – przedtem włożyć   do  zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + 1/2 szkl. wody)  

8. Majonez - 4 łyżki

Sałatkę układać warstwami od 1 do 8.

Smacznego !

Sałatkę zrobiłam, i muszę powiedzieć, że jest ........ PYSZNA ......... mniam :wink:

Przepis umieściłam na stronie Smacznego :wink:

Dziękuję za przepis i pozdrawiam :wink:

Dorota