Dorota Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Witam Was Drodzy Forumowicze https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Święta tuż tuż ... Może podzielicie się na forum jakie potrawy będę gościć u Was na stołach w tegoroczne Śwęta Bożego Narodzenia, a może nawet uchylicie rombek tajemnicy i .... zdradzicie na nie przepisy. Czekam ... :) :D :D Pozdrawiam ;) Dorota Cytuj
ali Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Świetny pomysł, bo właśnie się zastanawiam nad jadłospisem. Ja przeważnie robię: - na wigilię barszcz z uszkami kapustę z grochem kapustę z grzybami /czasem/ karp w galarecie /mój ulubiony z dodatkiem chrzanu/ karp smażony /większość go nie lubi/ sledzie po skandynawsku śledzie ze śliwkami pierogi ruskie pierogi z kapustą i grzybami gołąbki z ryżem i pieczarkami rybę po grecku kutię kompot z suszu - obiad BNar barszczyk z uszkami gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami - obiad II dz.świąt barszcz ukraiński schab nadziewany śliwkami ponadto jakieś 2 sałatki jaja w sosie tatarskim chrzan coś w galarecie np.szynka zawijana-nadzienie serowo-chrzanowe lub schab no i ciasta 2 serniki różne makowce piernik coś z jabłkami ale nie szarlotka tylko Leon lub makowo-serowo-jabłkowy i jakiś z masą chyba tyle Chętnie jednak skorzystam z pomysłów innych, żeby trochę to odmienić. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Ooo ... Dziękuję za podzielenie się z Forumowiczami tak długim i obszernym jadłospisem :). Myślę, że pozostali Forumowicze też podzielą się z nami swoimi świątecznymi potrawami. Ciekawi mnie przepis na "Śledzie po skandynawsku", czy mogłabym prosić o przepis na nie ;) Cytuj
Marcin Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Ja napiszę co w pojawia się na stole wigilijnym w rodzinie moich rodziców (czyli przez moje pierwsze 25 lat życia - ostatnia wigilia to była moja pierwsza z Dorotą ;) ): - zupa: oczywiście barszcz z uszkami - drugie danie: karp, kapusta z grzybami, kartofle, kompot z suszonych owoców, czasami pierogi z kapustą - na podwieczorek: PREZENTY :) Czasami pojawiały się inne rzeczy, których nie pamiętam. Może to niewiele i nic szczególnego, ale wystarczyło, żebym czekał na każde święta (zwłaszcza na uszka, za którymi przepadam) Ale teraz z pewnością dzięki Dorocie i Waszym radom nasz wigilijny jadłospis się zmieni, i to na lepsze :D Cytuj
ali Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 No właśnie, te uszka, ach ile tego zmieści się w brzuszkach moich synów. Dlatego już niedługo muszę się za nie zabrać i zamrozić, inaczej kolacja wigilijna byłaby chyba o północy. Cytuj
ali Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Doroto, przepis bardzo proszę, mam go w swoich zbiorach pod taką nazwą, choć spotkałam gdzieś identyczny, pod nieco inną: Śledzie po skandynawsku 6-8 płatów śledziowych sos: 1 szklanka gęstej śmietany 1,5 łyżki natki z pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 łyżka musztardy 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny pół puszki groszku konserwowego Śledzie pokroić dowolnie. Składniki sosu wymieszać, zalać śledzie. Dodam, że ja używam śledzie w oleju, w lekkiej marynacie, oczywiście odsączone uprzednio. Namawiam też na śledzie ze śliwkami, naprawdę rewelacja. Cytuj
dana2005 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 mój przepis na forum "sałatka śledziowa" z 6 kwietnia to chyba jest sledż po skandynawsku. Dokładnie nie pamiętam skad go mam. Cytuj
ali Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Ja też nie pamiętam skąd go mam, jest w zeszycie wpisany od lat ale skąd, nie mam pojęcia, ale chyba przed laty tuż przed świętami przygotowywali coś takiego w programie telewizyjnym, ale nie wiem na 100%. Wiem natomiast, że spotkałam już gdzieś podobny na którejś stronie, tylko miał nieco inną nazwę, może "śledzie po fińsku" ?Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Dziękuję, dziękuję ;) Przepis na pewno wypróbuję :) :D :D Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 W moim domu dzisiaj jak i dawniej w dzieciństwie tradycją było i jest (u moich dzieci napewno też tak będzie bo sami rokrocznie się dopominają) że zawsze na wigilię są uszka i makówki smażone na patelni - ciasto jest takie same jak na faworki - farsz do uszek jest z grzybów suszonych, do makówek oczywiście z maku. W wigilię zawsze mam tak rozplanowany dzień, że robię tylko uszka i makówki. Muszę zrobić tego dużo - musi starczyć na wigilię i dwa dni świąt. Pozdrowienia Cytuj
dana2005 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 W moim domu na swieta był zawsze pachnący piernik dojrzewający z miodem gryczanym,przekladany powidłami, kremem orzechowym i czekoladowym i oblany czekoladą. Dokrzewający, ponieważ był zarabiany 6 grudnia, pieczony 20 a przekładany masami po 2 -3 dniach. W tym roku za póżno już na ten piernik. Na święta jednak musi być piernik. W swoich notatkach znalazłam i upiekę ten piernik, a oto przepis: Ciasto: 60 dag mąki, 2 jajka,25 dag miodu(wezmę gryczanego), 10 dag cukru, 10 dag mnargaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 przyprawa do pierników, szczypta soli. Nadzienie: 1 kg jabłek (po obraniu), 6 łyżek cukru, 3 -4 łyżki wody, 15 dag orzechów włoskich, 10 dag smażonej skórki pomarańczowej, 10 dag rodzynek, cynamon. W naczyniu podgrzewamy miód, cukier, margarynę i sól. Mieszamy, aż cukier sie rozpuści. Studzimy, a następnie wbijamy jajka, roztrzepujemy i wlewamy do przesianej na stolnicy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzebnną. Ciasto wyrabiamy przez 10 min.,dzielimy na 2 części, rozwałkowujemyi jedną z nich wykładamy dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Robimy nadzienie.W rondelku prażymy obrane i pokrojone jabłka wraz wodą i cukrem. Gdy z jabłek powstanie gęsta masa, studzimy i dodajemy sparzone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Na cieście rozprowadzamy nadzienie i przykrywamy drugą częścia ciasta. Dociskamy brzegi i calą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Pieczemy w tem. 190 oC ok. 50 min. Po ostygnięciu posmaruję lukrem lub zrobię krem budyniowy czekoladowy i poleję polewą czekoladową albo ciasto pokryję bitą smietaną i posypę startą gorzką czekoladą. Jak upiekę, to napiszę, czy smakował. Pozdrawiam Danka Cytuj
ania320 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 :D święta są u mnie zawsze obchodzone z pompą dużo jest przygotowań jak w każdym domu a ich świętowanie jest zawsze wesołe ja na wigilie obowiazkowo przygotowywuję barszcz z uszkami (grzybki z lasu mąż nazbierał) pierogi ruskie i z kapusta i grzybami gołąbki z grzybami śledzie w oleju oczywiście karp sałatka sernik makowiec piernik teraz dodam z waszych przepisów " biedronkę" mieszkam na sląsku i miałam zamiar zrobić makówki śląskie ale nie mam przepisu może ktos mi poda :D ten przepis a co do świat to i bigos siĘ znajdzie jakieś mięsko pieczone w piekarniku krokiety z barszczem galaretka z nóżek zimna płytka no myślę że moja rodzina będzie zadowolona a ich podniebienie bedzie się cieszyć pozdrawiam wszystkich serdecznie ŻYCZĘ MIŁEGO SPĘDZENIA CZASU W KUCHNI :) WESOŁYCH RODZINNYCH PEŁNE MIŁOŚCI SWIĄT ŻYCZY WAM ANIA320 ;) Cytuj
arabika Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 U nmie w domu świeta obchodzone sa równiez bardzo tradycyjnie Musi byc choinka )prawdziwa Żeby pachniało lasem :D cały dom odswietnie przystrojony . Na wigilijnym stole na pewno znajdzie się: -barszcz z uszkam -kapusta z grzybami -pstrag pieczony (domownicy nie lubia karpia ) -ryba po gracku(ulubiona mojego syna ) -rybka w galarecie -sledz(jeszcze nie wiem w jakiej wersji) -pierogi z kapusta i grzybkami -kompot z suszonych owoców Natomiast świeta bedą bardzo miesne ponieważ moja rodzinka to wielcy miesozercy :D i tak będzie : -bigos -pieczona piers z indyka z żurawina lub śliwkami -mieso w sosie tatarskim -szchab w maladze -kurczak w galarecie -2 sałatki (napweno zrobie sałatke gyros ) -barszczyk z pasztecikami lub krokietami Na rozgrzewke po spacerku "Bombardini" i "Malibu" ;) z ciasta bedzie -makowy przekładaniec -keks -sernik -i tort(smietanowo -kokosowy) poniewaz w drugi dzień świąt mój syn ma urodziny NAPEWNO NIE MOŻE ZABRAKNĄC MIŁEJ I RADOSNEJ ATMOSFERY :D POZDRAWIAM SERDECZNIE - ŻYCZĄC WSPANIAŁYCH CHWIL SPEDZONYCH W GRONIE RODZINNYM RENATA :) Aniu 320 dziękuje za życzenia Cytuj
dana2005 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 W moim domu dzisiaj jak i dawniej w dzieciństwie tradycją było i jest (u moich dzieci napewno też tak będzie bo sami rokrocznie się dopominają) że zawsze na wigilię są uszka i makówki smażone na patelni - ciasto jest takie same jak na faworki - farsz do uszek jest z grzybów suszonych, do makówek oczywiście z maku. W wigilię zawsze mam tak rozplanowany dzień, że robię tylko uszka i makówki. Muszę zrobić tego dużo - musi starczyć na wigilię i dwa dni świąt. Pozdrowienia jak je robisz? czy możesz podać dokładniej. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.