ania320 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 ;) :) uszka robię ciasto jak na pierogi natomiast farsz - grzyby moczę gotuję w tej samej wodzie odcedzam mielę dodaję smażoną cebulkę przyprawiam czytałam w internecie że dodają jeszcze do farszu mielone orzechy. a makówki zrobiłabym ale nie wiem jak pozdrawiam :D Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Dana nie wiem co Ciebie bardziej zaciekawiło, ale podam Ci uszka i makówki - tak na wszelki wypadek: Uszka: Garść grzybów suszonych zalewam wodą na noc. Na drugi dzień gotuję je do miękkości. Odcedzam (wywar z grzybków dodaję do wigilijnej kapusty z grzybami albo zostawiam na okres po swiąteczny do sosu), kroję je w bardzo drobną kostkę. 1 cebulę również kroję w bardzo drobną kostkę, podsmażam na oleju (koniecznie oleju - bo te uszka je się przeważnie na zimno do gorącego barszczu), do podsmażonej cebulki dodają pokrojone grzybki i razem jeszcze chwilę smażę doprawiając solą i pieprzem. Przestudzić. Makówki: 0,25 dkg maku ugotować i 3 razu zmielić, dodać 1 jajko do smaku dodać cukier oraz bakalie. Jeżeli chodzi o ciasto to jeżeli masz jakiś swój przepis na chrust to możesz śmiało go wykorzystać, a jeżeli nie to podam Ci swój: 4 żółtka 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyzka spirytusu lub octu 1 łyżeczka cukru pudru mąki tyle ile sie wgniecie ( ok. 1 1/2 szklanki) Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dobrze wyrobić, wybijać ciasto wałkiem tak długo aż wytworzą się pęcherzyki powietrza a następnie pozostawić na 1 - 2 godziny. Ciasto bardzo cienko rozwałkować wykrajać kółka szklanką lub foremką. Nałożyć farsz makowy i zlepiać jak pierogi. Uszka zrobić tak samo jak makówki tzn. zlepić pieroga a potem na palcu skleić brzegi żeby wyszło uszko. Na patelni rozgrzać olej - tak żeby makówki lub uszka były troche zanurzone. Smażyc na rumiano z obu stron. Smaża się bardzo szybko, dlatego ja najpierw robię wszystkie uszka i makówki i rozkładam je na tacach posypanych mąką, bo samo smażenie to już pestka. Przy okazji jest już to u mnie tradycją że zawsze jedna makówka i jedno uszko jest zepsute tzn. jest w nich baaardzo dużo pieprzu lub soli, kto trafi na taką będzie miał szczęście w przyszłym roku. Wyobraź sobie jak każdy ostrożnie je zanim ktoś już trafi swoje "Szczęście" Prawda że proste, a jakie smaczne. Przy takiej ilości farszu to ciasto robię składniki x 4 pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj
dana2005 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 Dziekuje serdecznie za szybką odpowiedź, spodobał mi się Twój przepis, chyba go wypróbuję a najlepsze to szukanie tego szcześcia. Pozdrawiam i zycze wesołych świat Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Dana cieszę się, że spodobał Ci się przepis mam nadzieję,że również będzie smakował. Zapomniałam dopisać, że makówki po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Pozdrawiam i życzę smacznych i Wesołych Świąt dla Ciebie jak również dla Twojej rodziny. Cytuj
kitkaa Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 często właśnie słyszałam że śledziki ze śliwkami są pychotka ale nigdy nie miałam okazji tego spróbować:P czy mógłby ktoś umieścic przepis??!! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Co do makówek to ja robię je trochę inaczej tzn .Mak oczywiście zmielony gotuję na mleku pod koniec dodaję do maku rodzynki i cukier. W misce układam warstwami: mak posypuje kokosem i migdałami posiekanymi kawałki batonu znów mak ......itd aż do samej góry miski . Górę ozdabiam . Polecam u mnie znikają w mig. Cytuj
lwica1998 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Witajcie, szukam nowego przepisu na schab i indyka. Dotychczas zawsze na święta był schab ze śliwką i indyk nadziewany żurawiną. Już mi się to znudziło:( Napiszcie proszę jak można inaczej przygotować te mięsa na święta. Pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2013 przez Dorota Cytuj
Gość zajkajulia Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ja mam przepis ma sernik z masą makową i na karpia po żydowsku. Zainteresowanym podsyłam linki https://www.glamki.pl/gotowanie/przepisy/ida-swieta-przepis-na-sernik-z-masa-makowa_358.html https://www.glamki.pl/gotowanie/przepisy/ida-swieta-przepis-na-karpia-po-zydowsku_360.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi