arabika Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 1 woreczek ryżu 20-25 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 cebule mielona papryka ,chili, lub pieprz cayane, sól 7 łyzek oleju 3 łyżki octu 2 łyżki kechupu Ryż ugotowac i ostudzić .Szynke, papryke ,cebule pokroic.Kukurydze i fasole osaczyc wszystko dodac do zimnego ryżu . Olej,ocet,i kechup wymieszac dodać sól ,papryke mielona ,chili (zrobic ostry sos). Polac , wymieszac sałatke i odstawic do lodówki na 3-4 godzinki. Życze smacznego Cytuj
Christina Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zajrzałam do starych przepisów i trafiłam na sałatkę meksykańską, którą znam, ale znam również jej tańszą wersję i inaczej przyprawioną :grin: Mianowicie: szynkę lub kiełbasę szynkową, można z powodzeniem zastąpić zwykłą mortadelą i nie robi to większej różnicy, a dużo taniej wychodzi. Ponadto, dobrze jest też dodać żółtą paprykę - sałatka jest bardziej kolorowa i smaczna. Jeśli chodzi o przyprawy, to ja dodaję curry i ew. pieprz czarny, keczup lub majonez (czasem dodaję oliwy, jeśli keczup lub majonez jest bardzo gęsty) i nie dodaję octu. Dobrym dodatkiem smakowym tej sałatki jest natka pietruszki - dodanie trochę posiekanej natki bardzo wzbogaca jej smak (chociaż nie jest niezbędne). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.