Gość didloo Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Poszukuje przepisu na cebulaki. Był kiedys taki na stronie mniamniowiczów, ale dostęp do niej teraz jest płatny , a ja nie zdążyłam sobie odpisać. Cytuj
Halkuk Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Witaj :D Z mniammniama mam przepis "Murzin biały czyli hod dog po polsku"- tu też jest cebula , no i formuje się podłużne bułki . Myślę , że z powodzeniem można zrobić z tego właśnie cebulaki , dodając trochę więcej cebuli niż tu podano . Murzin biały czyli hod dog po polsku - spisane z mniam-mniam :D Składniki: 1 kg mąki 2 dag drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1 łyżeczka vegety 2 cebule drobno pokrojone i zarumienione na maśle (mają być jasno brązowe) ciepła woda Sposób przygotowania: Z drożdży , cukru , łyżki mąki i ciepłej wody zrobić zaczyn , jak urośnie dodać do mąki , dodać cebulę wraz z tłuszczem na którym się smażyła . Wyrobić , dodając wody , aż wyjdzie gęste ciasto , nie lepiące się do rąk . Odstawić do wyrośnięcia . Z ciasta uformować podłużne bułki, odstawić do wyrośnięcia, potem posmarować wodą, piec okolo 30 minut w 160 stopni. Każdą bułkę przekroić, włożyć podgrzaną parówkę, kiełbaskę, lub pasek żółtego sera, włożyć na chwilkę do piekarnika, aby podgrzać całość. Dołożyć jakąś pikantną sałatkę, czy inne pikle, keczup, musztardę i wcinać Powodzenia . Smacznego . Cytuj
Gość didloo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 :D Bardzo dziękuję za przepis. Jest bardzo ciekawy i na pewnogo wykorzystam. Jednak w mniamniamach był przepis pod tytułem "cebulaki" i o ten przepis właśnie mi chodzi. :D Ale bardzo dziękuję za "murzina". Cytuj
Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Cebulaki Ciasto: 50 dag mąki, 1 jajko, 1łyżeczka cukru, 4 dag drożdży, 3/4szkl mleka, 5 dag margaryny lub 2 łyżki oliwy, szczypta soli. Cebulka na ciasto: 3-4 średnie cebule, 5 dag margaryny, 1 łyżka śmietany (niekoniecznie) 2-3 łyżki potartego żółtego sera lub tyle samo maku. Rozetrzeć drożdże z cukrem, dolać letnie mleko, wsypać ok. 3 łyżek mąki i wymieszać, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić cebulkę na plastry, podsmażyć na margarynie dolać odrobinę wody i dusić do miękkości, gdy woda odparuje dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i zagotować, dodać soli i pieprzu jeżeli ktoś lubi. Wsypać mąkę do miski wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i dodać resztę składników , jeżeli dodajemy margarynę należy ją rozpuścić i lekko ostudzić. Wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Odrywać z ciasta po kawałku i rozpłaszczać na posmarowanej tłuszczem blaszce robiąc dołek na środku , przykryć i odstawić na chwilę do podrośnięcia. W dołek nakładać usmażoną cebulkę i posypać serem lub makiem. Ja posypuję je jeszcze odrobiną soli. Piec w temp 180-200st C aż ciasto się zrumieni. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Przepis mniamowy :D Cytuj
graszka Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Wkleiłam przepis i zapomniałam o zalogowaniu się :D życzę smacznego Cytuj
Gość didloo Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2004 Bardzo, ale to bardzo dziękuję!!! Pozdrawiam. :D Cytuj
Gość Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Poszukuje przepisu na cebulaki. Był kiedys taki na stronie mniamniowiczów, ale dostęp do niej teraz jest płatny , a ja nie zdążyłam sobie odpisać. WITAJ....... NAPISZE TOBIE PRAWDZIWY PRZEPIS NA CEBULAKI......... TO JEST SMAK MOJEGO DZIECINSTWA.MOJA MAMA PIEKLA NAM JE DOSC CZESTO A JA SWOIM DZIECIM POMIMO,ZE MOJE DZIECI MAJA JUZ SWOJE ALE JEST TO PRAWDZIWY RARYTAS DLA NICH JAK CEBULACZKI UPIEKE.RZEPISY ,KTORE PODANO TOBIE NA NECIE TO PSEUDO-CEBULAKI......ZYCZE SMACZNEGO 4 DUZE CEBULE POKROIC W KOSTKE,POSOLIC,WYMIESZAC I ODSTAWIC NA BOK W MISECZCE 1/2 KG. MAKI 1/2 KOSTKI MASLA LUB MARGARYNY 5 DKG.DROZDZY SZCZYPTA SOLI 1 JAJKO MLEKA CIEPLEGO TYLE,ABY WYROBILO SIE CIASTO..... DO ROZCZYNU 1 LYZECZKE CUKRU.... CIASTO WYRABIA SIE TAK JAK TYPOWE DROZDZOWE. PO WYROSNIECIU BIERZEMY KAWALEK (TAK JAK NA WIEKSZEGO PACZKA) CIASA DO NATLUSZCZONEJ REKI I WKLADAMY NA BLACHE POSYPANA MAKA I LEKKO FORMUJEMY TAK JAK NA DROZDZOWKE.PLACUSZKI SMARUJEMY LETNIA WODA,POSYPUJEMY WCZESNIEJ POKROJONA CEBULKA,POSYPUJEMY MAKIEM I LEKKO SOLA.PRZEZ 15 MIN NIECH JESZCZE ROSNA W CIEPLYM MIEJSCU....PIECZEMY AZ BEDA RUMIANE....PO UPIECZENIU SMARUJEMY NA WIERZCHU MASLEM......PYCHOTA !!!!!....IRMA Cytuj
didloo Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Również i Tobie bardzo dziękuję. Z pewnością wypróbuje i ten przepis, bo opisałaś go tak smakowicie.... Pozdrawiam. :D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam! Wiem że przepis był podany dawno temu ale może ktoś wie czy po ponownym podgrzaniu bardzo są suche? Czy lepiej zjeśc zimne :lol: Cytuj
agadab Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 trafiłam na stary temat ale namawiam goraco do pieczenia cebularzy, bo są pyszne! rylko koniecznie należy cebulkę udusić a placuszki po wierzchu posypac makiem. cebularze wspaniale odświeża się w kuchence mikrofalowej, ale u mnie w domu nie ma czego odswieżać, bo wszysto zjadamy na bierząco! ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.