arabika Opublikowano 29 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2005 1 i 3/4 szkl maki 1 margaryna 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyzeczka proszku mus jabłkowy z 1 kg jabłek 30 dkg wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 2-3 jaja ( w zależnosci od wielkości ) Margaryne utrzec na puch z 1 szklanka cukru i 4 żółtkami .Dodać mąke z proszkiem na końcu ubita piane piane z białek Jabłka obrac pokroic na mniejsze kawałki ,wrzucic do garnka i wlać odrobine wody .Dusic do momentu aż cały płyn odparuje a jabłka się rozpadna , dodać troche cukru (w zależnosci od kwaśności jabłek) ,sok z cytryny można także mus zagęścić wsypując troszke mąki ziemniaczanej . 3/4 margaryny roztopić w garnku dodac wiórki, ,3/4 szkl cukru i gotowac to ok 3-4 min Zdjąc garnek z ognia i dodac jajka i szybko wymieszać . Ciasto wyłozyc na posmarowana blache (24x40 ) rozłozyc mus jabłkowy na mus wykładac łyżka mase kokosowa w taki sposób aby tworzyły się stożki, jeden obok drugiego Piekarnik rozgrzac do temteratury 140-150 *C po włożeniu placka zwiekszyć temperature do 180 i piec ok 50 min UWAGA :kokos piecze się najszybciej dlatego kiedy sie ładnie zrumieni nalezy przykryc górę ciasta papieram aby kokosanki się nie spaliły. To jest ulubione ciasto mojego syna znika z blachy kiedy jest jeszcze gorace Smacznego Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 oooooooo....bardzo ciekawy przepis,jakos wczesniej go nie zauwazylam.Musze wyprobowac,bardzo lubie kruche ciasta z jablkami. :D pozdrowka. Cytuj
arabika Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Do jabłek można dodac galaretke cytrynowa i pokrojone w koste brzoskwinie naprawdę jest super .Szybkie smaczne ciasto Polecam .Trzeba tylko pamiętac o przykryciu wierzchu papierem żeby się kokos nie splił . Też bardzo lubie szarlotki ,jabłeczniki i wszystkie inne placki z jabłkami . Pozdrawiam :D Cytuj
arabika Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Przy okazji polece jeszcze inne ciasto z jabłkam https://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1590 Ulubione mojej mamy ponieważ jak twierdzi nie ma z nim roboty , zawsze się udaje i smakuje naprawde rewelacyjnie .Tylko trzeba pamietac aby jabłka do musu były kwaskowate ,żadne ta "Jonagoldy "czy inne "Lobo" najlepsze odmiana to "Szara reneta" alb "Boskop" i to dotyczy wszystkich szarlorek wtedy jest wyraźny smak jabłek w cieście Naprawde poleca te przepisy bo sa wypróbowane wiele razy .Chodz tu na na forum nie wzbudzaja wiekszego zainteresowanie to naprawde bardzo dobre ciast Pozdrawiam :D . Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 wlasnie to mnie tu dziwi, :D jest tyle wspanialych wyprobowanych przepisow, widac ze strony sa czesto odwiedzane ale niewielu "czytelnikow" sie wypowiada :D a szkoda. Cytuj
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Zainteresował mnie ten przepis, też uwielbiam wszelkie jabłeczniki, ale mam jedną wątpliwość. Jabłka określarz "musem" ale piszesz, że woda ma nie odparować a jabłka nie rozpaść. Czy aby to nie nie wkradło się tu niepotrzebnie? Cytuj
arabika Opublikowano 21 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 Masz racje "nie" wkradło się tu przypadkiem Chodzi oczywiście o to aby płyn odparował a jabłka się rozpadły .Przepraszam za pomyłke i dziekuje ,że zwróciłaś na to uwagę Juz to zmieniam . A..... jeszcze jedno jeśli ktos nie ma ochoty dusic jabłek moze je poprostu zetrzeć na tarce o grubych oczkach posypac cukrem pudrem ,odcisnac sok i w taki sposób wyłozyc na ciasto .Też będzie dobre Pozdrawiam :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi