Dorota Opublikowano 5 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2004 Zdarza się wam, że biszkopt wygląda jak wymoczek?? Mi również. Jak tego uniknąć? Piszcie. Co uważacie za najważniejsze? Temperaturę pieczenia? Długość czy sposób ubijania? Wyciągać od razu po upieczeniu czy zostawić troszkę w piekarniku? Jak w ogole ubijacie biszkopt? Białka osobno? Który sposób jest lepszy? Cytuj
agnieszka Opublikowano 7 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2004 Mam wyprobowany sposob na biszkopt...zawsze sie udaje.Ubijam 5 białek ze szklanką cukru i cuk. wanil. na sztywno>pare minutek i jest gotowe.Dodaję żółtka i jeszcze chwile ubijam.Na sitko wsypuję 1 szkl. mąki(zawsze poznanska),1 łyzke mąki ziemniaczanej,1łyzeczke proszku.przesiewam wprost do masy jajecznej ,dodaje łyzke octu i mieszam.Nie zdazylo sie jeszcze zeby sie nie udał.Pieke ok poł godz...pozdrawiam....Agnieszka Cytuj
Halkuk Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Biszkopt robię prawie tak samo jak Agnieszka , tylko nigdy jeszcze nie dodawałam octu . Ważne jest żeby po dodaniu mąki , wymieszać ciasto łyżką - nie mikserem Kiedyś mieszałam mikserem do samego końca , no i biszkopt był czasem tak cieńki jak pergamin na którym go piekłam :D Kiedyś koleżanka udzieliła mi tej rady - odkąd nie mieszam po dodaniu mąki ciasta mikserem , biszkopt zawsze się udaje . Biszkopt wylewam na pergamin , wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika a po upieczeniu od razu wyjmuję . Cytuj
Mickey Opublikowano 13 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2004 Ja najpierw ubijam do białości żółtka z cukrem i dodaję kilka łyżek ciepłej wody w trakcie ubijania.Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam mikserem.Na końcu dodaję wcześniej ubite białka i delikatnie mieszam łyżką. :) Choć biszkopt zazwyczaj lekko opada to i tak po upieczeniu nie wyciągam go odrazu ale zostawiam żeby ostygł. Cytuj
agnieszka Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 wypróbowałam jeszcze jeden świetny sposób,,,radze też spróbować.Otóżbiałka ubijam z cukrem a do żółtek dodaje proszek do pieczenia i łyzke octu...wymieszam i zostawiam na chwile aby to coś zburzyło sie ...podobnie jak drożdzei dodaje do ubijanej piany...i dalej jeszcze chwile ubijam przez chwile..a pózniej dodaje mąke...tak jak zwykle itd....radze wypróbowac...biszkopt wychodzi super....i mało opada...pozdrawiam... Cytuj
agatka Opublikowano 4 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2004 Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodawać po trochu cukier.potem dodać żółtka, na koniec dodać przesianą mąkę zmieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i oprószoną mąką. Piec aż się zarumieni (ok 1/2 godz). Otworzyć piekarnik nie wyciągać odrazu. Jajka na biszkopt muszą mieć temp pokojową !!!! Cytuj
->Renia<- Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zawsze ubijam całe jajka około 10 min.Mąkę pszenną i ziemniaczaną dodaję po ubiciu i mieszam delikatnie łyżką. Nie ma takiej możliwości aby się nie udał. Cytuj
IzuniaT Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Dziewczyny, jaka temperatura pieczenia? Cytuj
johana135 Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 hejka!Robie to tak i wychodzi zawsze.Ubij 4 lub 5 białek na sztywno ze szklanką cukru.Nadal miksując wrzucaj kolejno żółtka.Schowaj mikser! Przygotuj w szklance 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dopełnij zwykłą mąką.Dodaj łyżeczkę proszku do p[ieczenia.Wymieszaj sypkie produkty np.w miseczce wsyp do ubitych białek i wymieszaj ręką!!!!Oczywiście czystą. Cytuj
zazula226 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2005 Biszkopt(duży i mały) Składniki: Duża porcja: Mała porcja: - 6 4 jajka - 1,5 1szkl cukru - 6 4 łyżki oleju - 1,5 1 szklanka mąki - 1,5 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Wstawić do nagrzanego do 100° piekarnika, a piec w temperaturze 200° około 40 minut. wszystko zawsze mieszam mikserem, i jeszcze nie zdarzyło mi się zeby nie wyrósł, albo opadł i został tzw. "trep" :) ;) życze powodzenia i pozdrawiam :D Cytuj
Gość maciekchudy Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Pyszny biszkopt wychodzi jeśli zamiast pszennej mąki da się skrobie kukurydzianą.Wpadłam na to przed laty gdy miałam dzieci na diecie bezglutenowej, i nie mogły jeść produktów zbożowych.Wtedy była w sprzedaży majzena tj. czeska skrobia kukurydziana. Teraz jej nie widziałam ale może jest w sklepach ze zdrową żywnoscią, lub też pod inną nazwą. Bardzo polecam, ciaso wychodziło wspaniałe ,lekkie i to bez dodatku proszku do pieczenia.Halina.wa żona maćkaszczupłego ;) Cytuj
dana2005 Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 a moj przepis na dobry biszkopt zamieściłam przy przepisie na tort serowy a oto on: 6 jaj, 5 łyzek cukru, 5 łyżek maki tortowej, 1łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, sok z pół cytryny, cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru cukru - ubijamy na puch ok. 5 min., dodajemy sok z cytryny i delikatnie i stopniowo mieszamy z przesianą 3 krotnie mąką z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę, dodajemy resztę cukru. 1/3 ubitych białek dodać do ciasta, lekko wymieszać następnie dodać resztę ubitych białek i ponownie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub ręką (aby ciasto nie straciło puszystości). Wysmarować boki tortownicy(dna - nie) wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrznego do 180 oC, piec ok. 40 min. Po upieczeniu foremkę odwrócić do góry dnem i postawić brzegiem na 3 szklankach(aby nie opadł) i pozostawić do wystudzenia. Cytuj
agnieszka Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 hm...pierwszy raz spotykam sie z tym ze Ktoś smaruje boki tortownicy...przy pieczeniu biszkopta....podziwiam ze sie udaje ;) pozdrawiam.. Cytuj
dana2005 Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 mozna tez nie smarować tortownicy wogole, a to dlatego aby przy przekręceniu tortownicy biszkopt nie wyleciał. Nieraz stosuje ten sposób pieczenia. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.