milena Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2005 Zupa grzybowa z grzybów suszonych 2 l wywaru lub wody, 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10 - 12 grzybków), 2 łyżki masła, 1 cebula, 125 ml śmietany, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, koperek, ew. 2-3 kostki rosołowe Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzybki wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar, również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami - najlepiej łazankami i posypujemy koperkiem. Do zup grzybowych z grzybów suszonych możemy też dodać pęczak, osobno ugotowany (gotujemy na taką ilość zupy ok. 6 łyżek pęczaku). Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego Cytuj
ainoh7 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2007 jadl ktos ta zupe? bezdie ona dobra? nie wiem co zrobic jutro na obiad :) Cytuj
figiel Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Witam! Podobną zupkę grzybową ja gotuję . Zawsze robię ją na rosole ,z lanymi kluseczkami. Szczególnie smakuje w zimie ,kedy już nie pamiętamy zapachu grzybów i lasu.Jest wysmienita -polecam z czystym sumieniem.Pozdrawiam. :( :) :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.