dana2005 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 0,5 kg najlepszego śmietankowego sera zmielonego lub Ostrowi –śmietankowej, 10 dag cukru pudru, 100 g likieru kakaowego, 100 g czekolady , pół litra śmietany kremówki, 2 łyżeczki miałkiej neski, podłużne biszkopty 20 szt. W misce utrzeć ser z 3 łyżkami likieru kawowego. Likier można zrobić z mocnej wódki wymieszanej z niewielką ilością bardzo mocnego i słodkiego naparu z kawy. Następnie dodajemy 2/3 startej czekolady, resztę pozostawiamy do dekoracji. Ubijamy schłodzoną śmietanę dodając do niej cukier waniliowy a następnie delikatnie łączymy z serem, ( trochę zostawiamy do dekoracji). Wstawiamy do lodówki na 1 – 2 godz. W szklanej salaterce układamy kilka biszkoptów, skrapiamy je likierem kawowym rozcieńczonym w nesce. Przykrywamy 1/3 masy serowej. Znów kładziemy biszkopty nasączone mokką, masę serową i az do wyczerpania składników. Na wierzchu kładziemy biszkopty, wciskając je w ser. Posypujemy deser resztą startej czekolady i dekorujemy wyciśniętą przez szpryce bitą śmietaną. Ten deser jest najlepszy następnego dnia, gdy wszystkie smaki połączą się. Tą masą serową również przekładam upieczony i nasączony biszkopt lub lub biszkopt kakaowy. W tej wersji do masy serowej dodaję 1łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki przegotowanego mleka. Pycha Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Mmmm .......... pysznie się zapowiada ;) :) :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.