bassia77 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 CIASTO:50dkg mąki,1/2szkl.cukru pudru.2 łyżki miodu.1/2 kostki margaryny,2 jajka,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka sody.Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części-upiec każdą z osobna w temp.około 180C na złoty kolor. KREM:1 litr śmietany kremówki najlepiej 36%(super się ubija i dłużej smacznie wygląda)3 łyżki żelatyny-(rozpuszczone w gorącej wodzie tak jak galaretka),1/2 szklanki cukru pudru.Wykonanie:śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać ostudzoną żelatynę,wymieszać następnie przełożyć ostudzone placki. POLEWA:1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,płatki migdałowe. Mleko wstawić do garka z wodą i tak ciągle gotować przez ponad 3 godziny dolewając wody i obracając puszkę!Gdy minie ten czas ostrożnie otworzyć puszkę,wybrać zawartość i dokładnie wymieszać najlepiej widelcem(chodzi o to aby była jednolita masa)Następnie posmarować wierzch placka i posypać migdałami.SMAKOWITE JEST! Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Witam nową Forumowiczkę :D i dziękuję za ciekawy przepis :). Mam pytanie, odnośnie tego ciasta: w jakiej ilości wody należy rozpuścić 3 łyżki żelatyny ;) Cytuj
bassia77 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Witaj Dorota.. odpisałam Tobie ;) ,na Twoją skrzynkę. Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Dziękuję :) Przepis bardzo mi się 'podoba', będę chciała go zrobić na Święta ;) Pozdrawiam :D Mikołajek Cytuj
bassia77 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Dorotko,, spody do tego ciasta możesz upiec wcześniej np.w czwartek,bedą twarde bo to dzieło miodu,ale po przełożeniu śmietanką juz na drugi dzień ciasto będzie miękkie.Ja przełoże śmietaną wieczorem w piątek ;) .pa Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Basiu ciasto PYCHOTKA :) po prostu miodzio :wink: Spody ciasta upiekłam dzień wcześniej, tak jak sugerowałaś. Dziękuję za przepis :) Cytuj
bernadettt Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Robię to ciacho już od 3 lat.Przepis mam z książki Kasi(była dołączona do margaryny Kasia).Tam jest identycznie opisany,tyle,że na karmel posypuje się drobno pokrojone orzechy.Ciacho jest pyyyycha. :) :wink: :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.