Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIASTO:50dkg mąki,1/2szkl.cukru pudru.2 łyżki miodu.1/2 kostki margaryny,2 jajka,1 cukier waniliowy,1 łyżeczka sody.Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części-upiec każdą z osobna w temp.około 180C na złoty kolor. KREM:1 litr śmietany kremówki najlepiej 36%(super się ubija i dłużej smacznie wygląda)3 łyżki żelatyny-(rozpuszczone w gorącej wodzie tak jak galaretka),1/2 szklanki cukru pudru.Wykonanie:śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać ostudzoną żelatynę,wymieszać następnie przełożyć ostudzone placki. POLEWA:1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,płatki migdałowe. Mleko wstawić do garka z wodą i tak ciągle gotować przez ponad 3 godziny dolewając wody i obracając puszkę!Gdy minie ten czas ostrożnie otworzyć puszkę,wybrać zawartość i dokładnie wymieszać najlepiej widelcem(chodzi o to aby była jednolita masa)Następnie posmarować wierzch placka i posypać migdałami.SMAKOWITE JEST!

Opublikowano

Witam nową Forumowiczkę :D i dziękuję za ciekawy przepis :). Mam pytanie, odnośnie tego ciasta: w jakiej ilości wody należy rozpuścić 3 łyżki żelatyny ;)

Opublikowano

Dorotko,, spody do tego ciasta możesz upiec wcześniej np.w czwartek,bedą twarde bo to dzieło miodu,ale po przełożeniu śmietanką juz na drugi dzień ciasto będzie miękkie.Ja przełoże śmietaną wieczorem w piątek ;) .pa

  • 1 rok później...
Opublikowano

Robię to ciacho już od 3 lat.Przepis mam z książki Kasi(była dołączona do margaryny Kasia).Tam jest identycznie opisany,tyle,że na karmel posypuje się drobno pokrojone orzechy.Ciacho jest pyyyycha. :) :wink: :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.