martyna@ Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 składniki: 1/2 kg żołądków drobiowych najlepiej z kurcząt, mały kawałek boczku wędzonego 2 kiełbaski tzn taki krążek najlepiej jakiejś wędzonej włoszczyzna: marchew, por, pietruszka korzeń, seler cebula przyprawy: vegeta, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, troszke majeranku dodatki: musztarda, przecier pomidorowy, ketchup, śmietana WYKONANIE: Żołądki pokroić w paski, wcześniej oczywiście dobrze je wymyć i oczyścić. muszą gotować się aż zmiękną. W tym czasie zetrzeć na tarce warzywa, oprócz pora (por pokroić w talarki, takie dość małe). Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić troche warzywa, na końcu dodać łyżkę ketchupu, z dwie-trzy łyżki przecieru pomidorowego i łyżkę musztardy sarepskiej, dodać przyprawy i wymieszać. Na patelni zeszklić też cebulkę pokrojoną w kostkę i kiełbasę z boczkiem pokrojone na zapałki tzn plasterek na wąskie paseczki. Gdy już żołądki bedą miękkie, dodać warzywa i kiełbaskę z boczkiem zagotować, doprawić jeszcze do smaku, na końcu dodać śmietanę. Przepis ten pochodzi od mojej teściowej, na początku przeraziły mnie te żołądki, ale jak sprobowałam przekonałam się, poza tym, moja rodzinka polubiła tą zupkę ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.